Lastebilsjåføren kan ikke se noen av disse bilene!

Se hvorfor du bør ta ekstra hensyn i møte med vogntog i trafikken.

Tro det eller ei   men alle de tre bilene som er parkert rundt lastebilen er faktisk usynlige for sjåføren!
Tro det eller ei men alle de tre bilene som er parkert rundt lastebilen er faktisk usynlige for sjåføren!
De er store, tunge   og livsfarlig å krasje med. Antall vogntog på norske veier har økt betraktelig de siste årene   og kommer til å fortsette å gjøre det.
De er store, tunge og livsfarlig å krasje med. Antall vogntog på norske veier har økt betraktelig de siste årene og kommer til å fortsette å gjøre det.

Hittil i år har fire mennesker mistet livet i kollisjoner mellom vogntog og personbiler, viser tall fra Vegdirektoratet. I hele fjor ble 12 personer drept og over 100 skadd i slike ulykker.

Tunge kjøretøyer har hatt 40 prosent trafikkøkning på norske veier de siste ti årene. Og veksten bare fortsetter. I tillegg kommer utenlandske vogntog, som det blir stadig flere av på norske veier.

– Når et vogntog er innblandet i en ulykke, blir konsekvensene mye større enn ved en ulykke mellom personbiler. Kjører du som privatbilist i fronten på en trailer, er det du som blir taperen, sier storbilsjef Olav Viken i If Skadeforsikring.

LES OGSÅ: Nei, denne parkeringen er slett ikke tilfeldig

Stadig flere vogntog

Den store veksten og de alvorlige konsekvensene en ulykke med et vogntog gjerne fører med seg, gjør at det gjelder å være oppmerksom. Mange undervurderer blant annet risikoen ved å kjøre forbi et vogntog.

– Vogntog er store og tunge, og vi møter dem overalt. Det er viktig å huske at disse kjøretøyene trenger ekstra lang tid på å bremse ned og at de har blindsoner som gjør at de ikke ser andre biler. Vi må derfor som privatbilister opptre mer defensivt i møte med dem, sier Viken.

LES OGSÅ: Kule lastebiler: Her får du en arbeidsplass utenom det vanlige

Hold avstand og bruk blinklys

– Det tar mye lengre tid å komme seg forbi et vogntog enn en vanlig bil. Sørg for at du har en lang strekning å gjøre det på, sier yrkessjåfør Tore Velten, som er også er nestleder i Norges Lastebileier-Forbund (NLF).

Når du har kommet forbi og skal tilbake i riktig fil, må du ikke svinge inn rett foran storbilen.

– Når du bremser ned til det du tror er fartsgrensen, kan storbilen ha større fart enn deg. Den er så tung at den kan få problemer med å bremse opp, advarer Velten.

Utsikten er begrenset fra førerhuset på en storbil. Det finnes blindsoner på høyre og venstre side, i tillegg til foran bilen. I disse sonene har sjåføren vanskelig for å se trafikkbildet.

– Det farligste er å kjøre forbi et vogntog på høyre side. Da er det stor fare for at sjåføren ikke ser deg. Dersom han bestemmer seg for å bytte fil, er du ille ute, sier Velten, som råder privatbilister til å holde avstand og bruke blinklys ved feltskifte.

LES OGSÅ: Lastebilsjåfør tatt for livsfarlig kjøring

Trailersjåførene har ansvar

Et fullastet vogntog kan veie over 50 tonn. Veiene er smale og sikkerhetsmarginene små. Det stiller store krav til yrkessjåførene.

– De fleste norske yrkessjåfører er ansvarsbevisste, men det finnes dessverre enkelte som tar litt for store sjanser. Transportbedriftene bør ta ansvar og luke bort risikosjåførene, råder Viken i If.

LES OGSÅ: Alle vogntog må stoppes og kontrolleres

Utenlandske trailere

Det er stadig flere utenlandske trailere på norske veier.

– Mange utenlandske sjåfører er ikke vant til å kjøre på smale, svingete norske veier under barske vinterforhold. I tillegg er mange av kjøretøyene skodd med dårlig dekkutrustning. Dette gjør det ekstra utfordrende for alle parter å møte de utenlandske vogntogene vinterstid, mener Tore Velten i NLF.

FAKTA OM STORBILER:

* Det finnes omtrent 45 000 norske lastebiler og trekkbiler over 7,5 tonn.

* I 2008 ble det fraktet 282 millioner tonn gods på norske veier.

* Storbilene kjører oftest korte strekninger. Gjennomsnitts transportlengde per tonn fraktet gods i Norge var i 2008 under seks mil.

* Tunge kjøretøyer har hatt 40 prosent trafikkvekst på norske veier de siste ti årene.

* Prognoser for godstransport på vei de neste 30 årene indikerer en økning på 50-70 prosent i forhold til dagens nivå.

* En trafikktelling gjennomført av NLF i 2013 viste at 36 prosent av registrerte vogntog og semitrailere var utenlandske.

Kilder: Lastebilundersøkelsen, SSB, If Skadeforsikring

Klikk på videovinduet under for å se klippet:

http://www.youtube.com/watch?v=AZrLvtRI55U&feature=youtu.be

Spiller ikke klippet på mobil/lesebrett? Klikk her

SE VIDEO: Egil Johan trekker løs 40 tonns vogntog med pappas stasjonsvogn