Land Rover Defender er bilen som har nektet å dø. Men nå går det mot slutten   produksjonen skal være over i 2015.
Land Rover Defender er bilen som har nektet å dø. Men nå går det mot slutten produksjonen skal være over i 2015.

Land Rover Defender: Snart slutt for en av verdens eldste biler

Dette er bilmodellen som virkelig har nektet å dø – lenge.

Det finnes knapt noe større bil-ikon enn Land Rover Defender.

Den enkle og røffe offroaderen har røtter helt tilbake til 1948.

Den har blitt pusset og flikket på en rekke ganger opp gjennom årene, men har bevart både grunntrekkene i designet og de praktiske egenskapene hele veien.Primitiv og gammeldags

For Land Rover har den også bydd på en stor utfordring i flere tiår nå. For hvordan i alle dager følger man opp en bil som dette?

Løsningen har vært å ikke følge den opp i det hele tatt, men la den leve – og leve. Så lenge at vel bare entusiastene egentlig mener dette er et fornuftig kjøp også i 2013. Bilen er både primitiv og gammeldags – men den er også breddfull av sjarm.


Range Rover-generasjonene – de kan du lese mer om her:

Skal legge ned

Land Rover har riktignok vist flere konsepter på mulige Defender-oppfølgere gjennom årene, men de har forblitt nettopp det: Konsepter.

Nå melder imidlertid bransjenettstedet autonews.com at Land Rover har besluttet å legge ned produksjonen av Defender. De siterer en talsmann fra selskapet som sier at dette skal skje i 2015.

Hadde du våget å gjøre dette med en Defender?

Kommende krav

Årsaken er etter alt å dømme at Defender ikke vil klare kommende krav og restriksjoner og at det ikke vil svare seg å utvikle bilen ytterligere for å få til dette.

Konstruksjonen er og blir gammel, og det er grenser for hva man klarer å gjøre med den, uten at det vil medføre betydelige kostnader.

Indisk eier

Nesten to millioner eksemplarer har blitt solgt siden starten. De siste årene har imidlertid salget falt kraftig – og i dag er dette først og fremst en imagebygger for Land Rover.

Mye tyder også på at noen oppfølger ikke vil være klar når produksjonen stanser opp. Ifølge bransjeanalytikerne hos Bernstein Research vil den komme tidligst i 2019 – hvis den i det hele tatt blir noe av. Spørsmålet er om det er tilstrekkelig marked for en slik modell, etter hvert som Land Rover-familien skal vokse kraftig.

Under sin nye eier, indiske Tata – er det nemlig full fart framover for Land Rover. Både Land Rover og Range Rover skal få flere modeller i årene som kommer.

Vil du vite mer om Defender? Det får du her:

Land-Rover-side
Land-Rover-side

Eventyrlig tungkjørt: Les testen av Defender her