Kvalitetsundersøkelse: Dette er den beste bilen de siste 15 årene

Den går helt til topps i undersøkelse med til sammen 450 bilmodeller.

Den beste bilen de siste 15 årene   det er tittelen Mitsubishi Lancer stikker av med. Er du ute etter bruktbil som gir deg minst mulig av feil og bekymringer er dette et klokt valg.
Den beste bilen de siste 15 årene det er tittelen Mitsubishi Lancer stikker av med. Er du ute etter bruktbil som gir deg minst mulig av feil og bekymringer er dette et klokt valg.

Når du i en periode på 15 år har hatt flere hundre tusen biler i systemet ditt og loggført alle reparasjoner, påkostninger og verkstedbesøk på disse – da har du et solid grunnlag for å lage statistikk.

Det britiske forsikringsselskapet Warranty Direct tilbyr en rekke produkter innenfor tilleggs-forsikring av bruktbiler. Her kan man kjøpe en forsikring som dekker ulike feil som inntreffer ved bilen – ofte gjøres det på biler når nybilgarantien løper ut.

15-års jubileum

Ut fra det rangerer de til sammen 450 bilmodeller, og har utførlig oversikt på hva som oftest går i stykker på dem.

Dette blir regnet som en av de mest grundige og realistiske kvalitetsundersøkelsene på markedet.

Nå feirer Warranty Direct 15-års jubileum. De gjør de blant annet ved å offentliggjøre hvilke biler som kommer best ut når de summerer all statistikk gjennom disse 15 årene. De har rett og slett laget listen over de beste bilene fra de siste 15 årene.

LES OGSÅ: Dette mener Warranty Direct er verdens dårligste bil

Japansk vinner

Kriteriene er hvor ofte (eller sjelden) bilene har driftsstans, hvor mye det koster å reparere dem, hvor lenge de blir stående på verksted – og dette igjen sett opp mot alder og kjørelengde.

Vinneren er kanskje ikke helt overraskende fra Japan.

Det er en bilmodell som sant å si gjorde heller lite av seg de årene den var på markedet. Men er du nå ute etter en særdeles pålitelig bruktbil – ja, da er Mitsubishi Lancer kanskje det smarteste kjøpet.

Denne generasjonen Mitsubishi Lancer var en temmelig anonym bil som ikke stakk seg ut på noen områder. Men som det nå viser seg: På pålitelighet scorer den helt i toppklasse.
Denne generasjonen Mitsubishi Lancer var en temmelig anonym bil som ikke stakk seg ut på noen områder. Men som det nå viser seg: På pålitelighet scorer den helt i toppklasse.

Les mer om denne Lanceren i Brooms bruktbilguide – klikk her:

Overraskende Volvo

Lancer-generasjonen fra 2003–2007 går nemlig helt til topps i undersøkelsen. På plassen etter følger Opel Agila, her i Vauxhall-versjon. Så kommer tre japanere på rappen: Suzuki Alto, Toyota Aygo og Honda HR-V.

Første generasjon Volvo S40 er kanskje litt overraskende inne på delt femteplass med Honda HR-V.

Mercedes E-klasse er inne på åttendeplass, fra modellåret 2006.

Den store familiedrømmen - les testen av E-klasse stasjonsvogn her:

Grundig undersøkelse

– Jeg er ikke overrasket over at Lancer gjør det så bra, selv om dette kanskje er en bil som går litt under radaren for mange av oss.

– Denne var aldri noen bestselger, den hadde et mildt sagt forsiktig design og den hadde ingen fancy duppeditter eller mye avansert utstyr. Og det er nok også nettopp på grunn av de siste punktene at den også gjør det så bra, sier Brooms bilekspert Benny Christensen som har studert undersøkelsen nøye.

– Warranty Direct går svært grundig til verks. De leverer alltid interessante undersøkelser og dette er den mest omfattende til nå. Rett og slett en liten godtepose for oss som er opptatt av slike ting, sier Benny.

LES OGSÅ: Dyrt trenger absolutt ikke være bra - se bare her:

Velprøvd fornuft

– Bare tre biler fra lista er ikke japanske. Er du overrasket?

– Nei, igjen er jeg nok ikke det, selv om de tyske bilene har fått atskillig mindre feil de siste årene. Det er verdt å merke seg at de japanske bilene som kommer så godt ut, i all hovedsak er småbiler. Ofte med ganske enkle konstruksjoner og med få tekniske nyvinninger.

– "Velprøvd fornuft" er en karakteristikk jeg ofte bruker om slike biler. Det er ikke biler mange av oss går rundt og drømmer om. Men de går og går og gir eierne sine svært få bekymringer.

Mercedes løftet seg

– Hva med at Mercedes E-klasse er inne her?

– Det er i alle fall en fjær i hatten for Mercedes. Men det stemmer også med mange tilbakemeldinger vi før. Generasjonen før var atskillig mer ruskete i kvaliteten og kan gi eierne sine ubehagelige verkstedregninger når noe ryker. Det virker som Mercedes tok lærdom av det, og løftet E-klassen mange hakk da denne kom.

LES OGSÅ: Her er de 15 beste billigbilene

Fjær i hatten

– Så hvis du velger en av disse ti bilene – da er du garantert billig og ukomplisert bilhold?

– Vel, garantert er du nok aldri. Det har også sitt å si hvordan bilen har vært behandlet av forrige eier(e), hvor langt den har gått osv. Servicehistorikk og god oppfølging er viktig uansett hvilken bil du velger – og særlig når den begynner å trekke på årene.

– Men velger du en av disse har du i alle fall et veldig bra utgangspunkt. Det er virkelig en fjær i hatten for bilprodusentene å komme inn på en liste som dette, avslutter Benny.

LES OGSÅ: Derfor er det smart å kjøpe to år gammel bruktbil

Dette er de 10 beste bilene og poengsummen de får i undersøkelsen:

1. Mitsubishi Lancer (03-07) – 6

2. Opel/Vauxhall Agila (00-08) – 8

3. Suzuki Alto (97-06) – 9

4. Toyota Aygo (05-) - 10

5. Honda HR-V (98-06) – 16

5. Volvo S40 (96-04) – 16

7. Mazda MX-5 (05-) - 19

8. Mercedes E-klasse (06-) - 20

8. Toyota Yaris (99-03) – 20

10. Honda Jazz (01-08) – 21

(Jo lavere poengsum bilen får – jo mer pålitelig er den)


LES OGSÅ: I motsatt ende - dette er de verste bilene i hver klasse