Krasjet med vilje – elleve ganger

Fikk erstatning hver gang. Les hvordan han til slutt ble tatt.

Forsikringssvindel blir bare mer og mer utbredt   og mer og mer kynisk. I England er skjer det tusenvis av ulykker hver uke, på grunn av svindelforsøk. (Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Forsikringssvindel blir bare mer og mer utbredt og mer og mer kynisk. I England er skjer det tusenvis av ulykker hver uke, på grunn av svindelforsøk. (Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix)

I mai 2006 kommer en VW kjørende nedover en bygate i Sør-Norge når en Ford Mondeo plutselig dukker opp fra høyre.

VW-sjåføren rekker ikke å stoppe og treffer Mondeoen. Mondeo-eieren legger straks skylda på føreren av VW-en fordi det var han som hadde vikeplikt, og når VW-eieren blir omringet av flere andre som alle er enige med mannen i Mondeoen, går han med på at sammenstøtet var hans skyld.

Men senere blir han sittende med en følelse av at det var noe underlig med situasjonen, og bestemmer seg for å politianmelde føreren av Mondeoen.

Historien som kommer fram etterpå er forbløffende.

1999: Blir rygget på

I desember 1999 rygger en Audi ut fra en lomme på en parkeringsplass når en Honda plutselig dukker opp fra intet.

Føreren av Audien ser ikke Hondaen og treffer den med tilhengerfestet. Ettersom det var han som rygget, aksepterer han at det var hans feil, selv om han synes den andre bilen kjørte underlig, og forsikringsselskapet hans punger ut over 6500 kroner i erstatning.

2004: Blir truffet i veikryss

I oktober 2004 har føreren av Hondaen byttet bil til en Ford Sierra. I et veikryss akselererer han fra en lite trafikkert vei ut på en riksvei, hvor det er kø, og blir påkjørt av en Saab.

Han kommer fra høyre, så Saab-eieren går med på at det var hans feil, og forsikringsselskapet betaler 12.000 kroner i erstatning.

LES OGSÅ: Hærverk var Porsche-svindel

2005: Blir påkjørt i bytrafikken

Mars 2005. Denne gangen svinger mannen brått ut fra en bygate, hvorpå bilen hans – denne gang en Ford Mondeo – blir truffet av en Mercedes. Igjen kommer han fra høyre, og krever at føreren av Mercedesen påtar seg skylda.

Resultatet er at han mottar nesten 19.000 kroner i erstatning fra Mercedes-eierens forsikringsselskap.

2006: Game over

Så, i 2006, bruker mannen akkurat samme fremgangsmåte som da han traff VW-en du leste om innledningsvis. Men denne gangen tar flaksen hans slutt, for mannen som kjører den andre bilen kjenner foreldrene til en av hans venninner.

Under et middagsbesøk hos dem nevner han situasjonen, og får vite at råkjøreren har skrytt til sine venner om hva han driver med.

Derfra er veien kort til en politianmeldelse.

VW-eierens forsikringsselskap får et erstatningskrav mot seg, og engasjerer seg i saken for å bevise at føreren av Mondeoen spekulerer i å provosere fram farlige situasjoner i trafikken for å få forsikringspenger.

Elleve kollisjoner på åtte år

I retten kommer det fram at mannen, som på dette tidspunktet er 28 år gammel, har kollidert elleve ganger siden han var 20 – men ikke en eneste gang etter at han ble politianmeldt. Flere av kollisjonene har det til felles at de har skjedd i veikryss hvor det ville vært normalt å være spesielt forsiktig, men mannen har i stedet akselerert ut på mer trafikkerte veier for å bli truffet.

Og ikke minst: Mannens venninne, som forårsaket politianmeldelsen, forteller i retten at han har hatt medhjelpere som har varslet om trafikk, slik at han skulle være sikker på å kollidere.

Resultatet er at mannen blir dømt i tingretten. Han anker til lagmannsretten, som nå har kommet til nøyaktig samme resultat:

LES OGSÅ: Slik forsøkte bilsvindlerne å lure Tor

Erstatning, fengsel – og farvel bilkjøring


Mannen er skyldig i å ha forårsaket de fire situasjonene, og må derfor betale erstatning til forsikringsselskapene han har svindlet, pluss saksomkostninger til det offentlige – totalt nesten 90.000 kroner.

I tillegg blir han funnet skyldig i å ha utsatt førerne i de fire bilene for fare, pluss skadeverk på tre av bilene. For dette dømmes han til sju måneders fengsel.

Men det som kanskje svir mest: Mannen fradømmes retten til å ha førerkort for motorvogn for alltid.

Burde ikke være mulig

Informasjonssjef Jon Berge i If har følgende kommentar til denne saken:

– Det burde ikke være mulig å få holde på slik år etter år, uten å bli avslørt. Denne historien er nesten for utrolig til å være sann. Uansett illustrerer den godt det vi sier i flere sammenhenger: Det er store mørketall når det gjelder forsikringssvindel, og kanskje spesielt på bil.

– En tilfeldighet var med på å avsløre denne personen, men det kunne like godt vært vårt systematiske arbeid for å avdekke svindel. If jobber aktivt på dette området, for vi vet at omfanget er med på å påvirke prisen på forsikring til hver enkelt kunde, sier Berge.

Tips Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Meldte bilen stjålet - dømt for svindel