Kraftig økning – mange sliter med billånet

– Første sykdomstegn, sier sjefanalytiker.

ØKNING: Inkassoselskapet Intrum ser en kraftig økning i antall inkassosaker knyttet til billån de siste månedene.
ØKNING: Inkassoselskapet Intrum ser en kraftig økning i antall inkassosaker knyttet til billån de siste månedene.

Inkassoselskapet Intrum registrerer nå over 20 prosent økning i antall inkassosaker knyttet til billån de siste tre månedene.

– Dette ser vi på som det første sykdomstegnet i privatøkonomien til folk flest. Nå begynner betalingsproblemene å treffe bredere, og vi frykter denne utviklingen kommer til å fortsette, sier sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum i en pressemelding.

Inflasjonen har satt spor

Trasti har sett på perioden fra november 2022 til januar 2023 og sammenlignet med samme periode året før. Den viser en økning på over 20 prosent i antallet billånssaker hos inkassoselskapet.

BEKYMRET: Sjefanalytiker Morten Trasti er bekymret for utviklingen i inkassotallene fremover.
BEKYMRET: Sjefanalytiker Morten Trasti er bekymret for utviklingen i inkassotallene fremover.

– Så langt har vi sett at inflasjonen har satt sine spor hos nordmenn med lav inntekt og tilhørende lite tilgang til kreditt, men nå øker betalingsproblemene hos andre grupper. Årsaken til at vi først nå ser at misligholdet på billån stiger, er at mange nordmenn bygget opp en solid sparebuffer under pandemien. I tillegg er det et tidsetterslep fra økningene i sentralbankens styringsrente til den får fullt gjennomslag på lommeboken, sier Trasti.

Halvparten har ikke sett bilen de kjøper

Kostnaden øker

De siste årene har mye kreditt funnet veien til bilfinansiering. De som kjøpte biler med lav billånsrente eller gikk inn på relativt rimelige leasing-avtaler under pandemien, må nå se at kostnaden øker vesentlig.

– Rentene kommer til å ligge stabilt på disse nivåene – om ikke høyere – i tiden fremover. Legger man til at det også er et stort press på bruktbilmarkedet nå, ser det ikke bra ut for de som sitter på dyre billån eller leasing-avtaler, sier Morten Trasti.

Dette ble starten på noen av verdens morsomste biler

Brukt BMW X5? Dette bør du sjekke: