Kontrollerte 850 biler – dette ble resultatet

Nytt hjelpemiddel er svært effektivt.

Skiltscanner har vist seg å være et svært effektivt hjelpemiddel for Statens vegvesen når de har kontroller ute på veiene. Foto: Statens vegvesen.
Skiltscanner har vist seg å være et svært effektivt hjelpemiddel for Statens vegvesen når de har kontroller ute på veiene. Foto: Statens vegvesen.

Statens vegvesen har de siste årene fått et hjelpemiddel som har vist seg å være svært effektivt. Dette er en såkalt skiltscanner: Et kamera som rigges opp før kontroller – og tar bilder av skiltene på alle biler som kjører forbi.

Disse blir så umiddelbart sjekket opp mot registrene. Dermed blir det også enkelt å plukke ut hvilke kjøretøyer kontrollørene bør stoppe og se nærmere på.

Denne uken har Vegvesenet hatt med seg en skiltscanner langs fylkesvei 30 i Tynset. I løpet av to dager ble hele 850 biler kontrollert. Og det ga resultater:

Sjekket 260 førere i kikkert

Tre biler fikk klippet skiltene og ble parkert på kontrollstedet, fordi de ikke hadde vært på EU-kontroll innen fristen.

Fire biler fikk kjøreforbud på grunn av manglende lastsikring. Og i tillegg fikk fem biler mangellapp på grunn av ulike forhold.

De siste ukene har både vegvesenet og politiet hatt ekstra fokus på bruk av sikkerhetsbelte. Under kontrollen i Tynset ble 260 førere observert i kikkert. Gledelig nok brukte alle belte, dermed ble det ingen gebyrer for dette.

2017 var siste året du fikk årsavgift-regningen i posten

Fått begjæring om avskilting

– Skiltscannerne har etter hvert luket ut veldig mange biler og førere som ikke har noe på veiene å gjøre. Det handler i hovedsak som biler som ikke er forsikret eller som ikke har vært på EU-kontroll i tide – dessuten biler som ikke er omregistrert på ny eier.

– I mange tilfeller har eierne fått tilsendt en avskiltningsbegjæring, men likevel ikke ordnet opp, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Slik forsøkte polakken seg – det gikk ikke så bra

Positivt for 99 prosent

Han legger til:

– Før skilscannerne kom, var det nok på mange måter som å lete etter nåla i høystakken. Kontrollørene visste naturligvis hva de skulle se etter i noen tilfeller. Men bortsett fra magefølese hadde de ikke så mange gode hjelpemidler. Men det har de virkelig fått med skiltscannerne.

– Dette er positivt for 99 prosent av alle som ferdes på veiene og gjør det tryggere for alle de som har alt på stell, sier Benny.

LES MER: Hvis dette brevet kommer, har du dårlig tid

Se video: Dette har ingen gjort før