Det er ikke lett å rydde snø når bilene står parkert langt ute i veien. Foto: Bjørn Egil Jakobsen, finnmarkdagblad.no/AMEDIA.
Det er ikke lett å rydde snø når bilene står parkert langt ute i veien. Foto: Bjørn Egil Jakobsen, finnmarkdagblad.no/AMEDIA.

- Kom dere ut og måk selv!

Brøytebilsjåførene har ingen enkel jobb.

– Folk som klager over brøyting er de største latmakkan som finnes.

Geir Pedersen ble sint da han leste i tirsdagens Finnmark Dagblad om naboene i Tåkeheimen i Hammerfest som klagde på brøytinga og påsto å ha vært innesnødd i over to døgn.

– Kritikken mot brøytemannskapet er fullstendig ufortjent. Her er det folk sjøl som må begynne å måke skikkelig plass til bilene sine, helt inntill gjerdene og ikke som nå, å sette de fra seg nesten midt ute i gata. Hvordan skal da brøytemannskapet få gjort jobben sin? I dette tilfellet var det også en beboer som hadde måket all snøen ut i gata og som derfor sjøl forårsaket at det ble umulig å kjøre her.

LES OGSÅ: Beboere frustrert: Innesnødd i nesten tre døgn

Geir Pedersen sier at han var mye ute i Tåkeheimen med barnevogn hele helga, og fikk derfor med seg det meste av hva som skjedde.

Måtte rygge

– Jeg var også ute når hjullasteren kom og så hvordan han måtte åle seg forbi bilene som sto parkert. Her snakker vi om en klarning på bare noen få centimeter. Du kan tenke deg sjøl å skulle sitte i et styrehus flere meter oppe i lufta og manøvrere en 12 meter lang maskin på mellom 18 - 20 tonn i ei trang gate hvor bilene står hulter til bulter.

Det er slett ikke så enkelt. Sjåføren fikk brøytet en smal vei, før han så måtte rygge ut. Her må folk ta sjølkritikk og ikke skylde på det kommunale brøytemannskapet, sier Geir Pedersen.

Uvitenhet

Fagleder for vei og verksted i Hammerfest, Tore Kristiansen, bekrefter at det er et problem over store deler av byen at folk ikke måker plass til bilene sine og derfor skaper vansker for brøytemannskapet.

– Jeg tror det bunner i uvitenhet, at mange rett og slett ikke vet hvor vanskelig de gjør brøytinga for oss. Men det er altså sånn at alt for mange ikke måker plass, men bare parkerer bilen så langt ut i gata snekanten går. Det er det største problemet, i Hammerfest hvor gatene er smale nok fra før.

Kristiansen sier at folk gjerne må måke snøen ut i gata like før brøytemannskapene skal rydde snøen, men ikke etterpå.

– Når vi rydder ei gate for snø er det ikke noe problem at det ligger snødunger midt på veien. Men når vi er ferdig må folk la gata få være fri for snø til neste gang vi kommer - i hvert fall fra egen gård, sier Tore Kristiansen.

Du kan lese mer om bil og motor på finnmarkdagblad.no - her:

Kanskje dette er løsningen? Kjøp din egen brøytebil!