Klimaanlegg: Hva i all verden er denne knappen til?

– Det er viktigere å skru den av – enn på. Les hvorfor:

Nesten alle biler har denne knappen, men når skal den egentlig brukes? Illustrasjonsbilde.
Nesten alle biler har denne knappen, men når skal den egentlig brukes? Illustrasjonsbilde.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Jeg har lurt på noe en stund. Bilen min har en knapp. Det ser ut som en luftknapp med pil liksom innvendig i bilen og har noe med varmen å gjøre.

Jeg har trykket på den men kjenner ingen forskjell. Har også vært innom forhandleren og spurt. De sa bare at jeg ikke skulle bry meg om den. Jeg fikk inntrykk av ta han jeg snakket med heller ikke visste. Men det må da være en grunn til at den er der?

Mvh. " anonym tante" ;-)

Benny svarer:

Hei på deg.

Jeg regner med at det er luft-resirkuleringsknappen til varmeapparatet det er snakk om her. Det finnes nok garantert biler hvor denne ikke røres, særlig på nyere biler med automatisk klimaanlegg.

Men det er klart at det er en grunn til at den er der. Jeg skal forsøke å gi deg begrunnelsen i en forhåpentligvis forståelig kortversjon.

Denne knappen stenger for det utvendige luftinntaket til varmeapparatet i bilen. Det vi si at med denne påslått bruker varmeapparatet den lufta som allerede er i bilen. En fordel hvis du for eksempel ligger bak en gammel lastebil med mye sur dieseleksos, eller kjører i en eksosforurenset tunnel. Du slipper å få dette svineriet inn i bilen.

Et annet bruksområde er hvis du skal ha det fort varmt inne i bilen når det er kaldt ute om vinteren. Slår du på denne da bruker varmeapparatet om den etter hvert varmere og varmere lufta du får inne i bilen istedenfor å bruke den iskalde luften utenfor bilen. Du oppnår raskere varm kupe i bilen din.

Men husk for all del å slå den av igjen. Blir denne stående på lenge slik at man kun resirkulerer den samme luften om igjen og om igjen så blir det ganske fort veldig tung og dårlig luft inne i bilen. Ved for eksempel nedbør så begynner det fort å dugge inne i bilen om knappen er på.

Det har også vært snakk om å forby knappen på grunn at av folk som fore eksempel har sovet i bilen med denne knappen på har omkommet av oksygenmangel.

I 99,9 % % av bilens bruk skal denne bryteren være av – slik at du får frisk luft inn i bilen. Jeg pleier å si at det er mye viktigere å huske å skru denne av igjen – enn på!

Håper jeg klarte å forklare dette noenlunde forståelig?

Klimaanlegg: Slik unngår du vond lukt:

Del med Facebook-vennene dine

Stasjonsvogna for deg som har lyst på racerbil:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: