Klart for en av verdens mest ekstreme bilutstillinger

Broom-Lorden har tatt turen til Tokyo!

Den store bilutstillingen i Tokyo er i gang. En av dem som har tatt den lange turen dit er Brooms Lord Arnstein Landsem.
Den store bilutstillingen i Tokyo er i gang. En av dem som har tatt den lange turen dit er Brooms Lord Arnstein Landsem.

Tokyo Motor Show er den viktigste bilutstillingen for de japanske bilprodusentene. Den har vært avholdt siden 1954, og siden 2007 arrangeres den annethvert år.

Her er de japanske bilmerkene virkelig på hjemmebane. De får vise alle nyhetene sine, samtidig som de har rike tradisjoner for å leke seg og vise virkelig kreative og spenstige konsepter – mange av den ganske ekstreme sorten.

En av de som er mest spent på nyhetene i år, er vår mann Lord Arnstein Landsem. Han er faktisk så spent, at han har tatt turen selv til den stigende sols land. For å finne ut litt om stemningen, tar vi en telefon til ham:

– Hva er klokka?

Ring, ring. Og ring ...  (Dette tar tid)

– Hallo... (en trøtt stemme svarer endelig)

– Heisann! Hvordan går det i Japan? Er det så stort som Alphaville sang om?

– Hæ, hva mener du? Hva er det som skjer egentlig? Hva er klokka?

Dette er power fra Japan!

Nokså døgnvill

– Her er den 21.00. Jeg sitter og tar en liten kveldsøkt på hjemmekontoret. Er det ikke morgen hos deg nå?

– Morgen? Jo, men det kommer an på når du mener det er slutt på natta og start på morgenen .... Klokka er fem her, det kaller vel jeg egentlig natt ...

– Oi, beklager det. Bare sov videre hvis du vil. Var ikke meningen å vekke deg!

– Neida, det går bra, det. Nå får jeg nok ikke sove mer uansett. Jeg er nokså døgnvill , og det er jo greit å komme i gang tidlig. Hva kan jeg hjelpe med?

Dette er japaneren som drømte om å være en BMW

Verdens beste bil?

– Vel, for det første, gleder du deg til Tokyo Motor Show?

– Selvsagt gjør jeg det. Men det var også en annen viktig grunn til at jeg dro hit, og den skyldes Benny.

– Benny?? Hva har han med din Tokyo-tur å gjøre?

– Han påsto nylig i en sak at verdens beste bil sannsynligvis er Lexus. Jeg måtte tygge litt på den, og fant ut at den eneste måten jeg kan si meg enig eller uenig på, er å undersøke litt selv. Og det vil jeg gjøre, så når jeg kommer hjem vil jeg publisere mine funn om akkurat det. 

Saken er sake ...

– He he, ok. Kan du si noe mer om hva du har funnet ut?

– Nei, tror det blir bedre å vente til jeg har saken klar. Tok du den?

– Om jeg tok den? Nå henger jeg ikke helt med her…

– Til saken er klar. Sake. Japansk risbrennevin. Serveres ofte kald, men er best når den er varm. 36,8 grader celsius er helt korrekt temperatur ifølge James Bond i «You only live twice», og jeg sier meg enig med agent 007.

Favoritt-merket til 007 sliter tungt

Vanvittige konsepter

– Greit at det er tidlig for deg, men det er vel  ikke det beste ordspillet jeg har hørt, for å si det sånn… Hva med bilutstillingen?

– Tokyo Motor Show er genialt! Japanerne er kanskje de mest kreative menneskene som finnes, og når de får slippe seg løs på hjemmebane, er det ingen mangel på fantasi. Det kommer til å vrimle av vanvittige konsepter som lyser skaperglede. Kombinert med mer jordnære og spennende biler som kan bli en realitet. Og til slutt, fiks ferdige produksjonsbiler som avdukes, og som går i salg. Det blir mengder av herlige biler! Jeg gleder meg stort!

Verdens eldste Toyoda, den dukket opp i Sibir!

En annen verden

– Hva blir mest spennende i år?

– Vanskelig å si ... Forhåpentligvis blir jeg mest begeistret for en bil jeg ikke vet om ennå. Av det jeg vet om, kommer ser jeg fram til Toyota og Yamaha sine små sportsbilkonsepter. Sånt er gøy! Så har vi sportsbilen fra Mazda, Lexus sitt konsept, Suzuki sin futuristiske campingbil og mye annet. Samt Honda sin fiks ferdige hydrogenbil, klar for å ta opp kampen med Toyota Mirai.

– En annen veldig morsom ting med å være her borte, er at det virkelig føles som å være i en annen verden. Det er sannelig noen kulturforskjeller mellom Norge og Japan, det merkes også på bilutstillingene. Og så er det god mat her, folk oppfører seg pent og trenger seg ikke fram, ja bortsett fra oss utenlandske journalister da. Men jeg lover å oppføre meg ordentlig! 

Rundt i hallene

– Det høres bra ut. Messerapport kommer?

– Vært trygg! Jeg kan love grundige og detaljerte rapporter fra utstillingen etter hvert. Men først må jeg få tatt turen rundt i hallene og virkelig oppleve dette. Det gleder jeg meg stort til! 

– Høres bra ut, lykke til!

– Godnatt. Sayonara! Cheap Trick at Budokan!

KLIKK…

Amerikanske klassikere hensatt for å dø – i Japan

Plutselig står bil-klassikeren der, høyt til værs