Kan du virkelig stole på at bilverkstedet ikke 'finner' feil som egentlig ikke er der? Brooms bilekspert mener at det heldigvis hører til sjeldenhetene at slikt skjer.
Kan du virkelig stole på at bilverkstedet ikke "finner" feil som egentlig ikke er der? Brooms bilekspert mener at det heldigvis hører til sjeldenhetene at slikt skjer.

Klart du kan prute på bilverkstedet

Her får du noen gode råd på hvordan du går fram.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Bilen var på EU-kontroll i forrige uke og det gikk ikke bra, for å si det mildt. Vi må skifte bremser foran og bak, støtdemperne bak er gåen, det er noe i styringen som må tas, hjullager må byttes og i tillegg anbefaler de at vi skifter clutchen så fort som mulig.

Dette er en Volvo V70, 2005-modell og tidligere har det vært veldig lite tull med den. Det virker som alt kommer nå i stedet. Verkstedet ga et prisoverslag på 40.000 kroner. Det betyr at vi i så fall omtrent må avlyse sommerferien i år og det har jeg jo ikke lyst til å gjøre. Jeg har veldig lite erfaring med ting som dette, men lurer på om det er mulig å prute på et verksted og hvordan jeg i så fall går fram? Liker egentlig ikke å prute, men må jo forsøke å få gjort noe med denne regningen slik at den blir overkommelig. Vi bor på Vestlandet, så å dra til Sverige er ikke noe godt alternativ (har tenkt på det også). Hilsen uheldig Volvo-eier.

Benny svarer:

Hei du!

Uff da, det der hørtes ikke hyggelig ut. EU-kontroll kan nesten være som å gå til tannlegen, det. Man vet ikke helt hva som venter – og noen ganger blir det dessverre veldig dyrt.

Det høres ut som du har gått på en skikkelig smell der. Men slitedeler går jo i stykker en eller annen gang, dessverre. Bare uflaks for deg at så mye skjer samtidig!

Når det gjelder verksted og pruting er svaret helt klart ja! Det er absolutt lov til å prute. I ditt tilfelle tilbyr du jo i praksis verkstedet en ganske stor jobb, det kan godt være at de da har noe å gå på i forhold til prisoverslaget.

Det kan jo være slik at noen verksteder har litt ekstra kapasitet og trenger jobben mer enn kanskje andre gjør. Dessuten kan det være et alternativ å gi dem muligheten til å bruke litt tid på jobben – ta den litt innimellom for å fylle eventuell dødtid om du klarer deg noen dager uten bilen.

LES OGSÅ: De gruer seg mest til å ha bilen på verksted

Både godkjent bil – og ferie

Aller først: Her er det ikke lurt å binde deg opp til verkstedet som har gjort kontrollen. Det du bør starte med er å lage en oversikt på hva som skal gjøres. Så tar du kontakt med flere bilverksteder og ber om en "pakkepris" på jobben, naturligvis inkludert deler, moms, verkstedmateriell og hele pakka og at det er litt nøye spesifisert.

Det er også viktig å være veldig konkret på hva som må gjøres. Jeg har gjort dette i tester for TV2 hjelper deg noen ganger og opplevd at det faktisk kan være litt vanskelig å sammenligne tilbudene da de verken inneholder samme deler eller jobb.

Her det smart å både sjekke med både merkeverksted og frittstående verksteder. Ofte så er frittstående verksteder som bruker uoriginale deler noe billigere. Min teori er at du nok vil oppleve at prisene spriker – til og med ganske mye.

Det betyr likevel ikke at dette trenger å være "siste pris". Jeg vil absolutt anbefale en runde til, der du setter verkstedene litt opp mot hverandre. Gå tilbake til det som er nest billigst og si at du har fått et lavere tilbud – og gi dem sjansen til å komme opp med et enda bedre tilbud.

Da tror jeg du fort vil få inntrykk av hvor lavt det er mulig å komme – og jeg vil tippe du har spart ganske mye penger i forhold til utgangspunktet.

Bortsett fra prisen, er det naturligvis viktig å bruke et godkjent og autorisert bilverksted som gjør jobben skikkelig. Hvis dere blir enige om at de kan ta jobben i flere etapper, er det viktig at du setter en frist for når alt må være gjort, slik at det ikke trekker uforholdsmessig langt ut.

Jeg håper du klarer å kutte prisen godt her – og at det blir både EU-godkjent bil og at dere får en sommerferie til slutt!


LES OGSÅ: Slike timepriser er en hån mot vanlige arbeidsfolk


Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: Før var det enkelt – nå kan det være komplisert og dyrt


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: