Kjørte ut i vanndam, vraket bilen - fikk bot

- Urimelig at han blir dømt, sier advokaten.

Privatbilen til mannen ble totalvrak i kollisjonen. Foto: Politiet
Privatbilen til mannen ble totalvrak i kollisjonen. Foto: Politiet

Bilen til den 54 år gamle senjaværingen ble totalvraket i kollisjonen med bussen ved Sørlivatnet i fjor vinter. Ulykken skjedde da mannen kjørte inn en vanndam som viste seg å være mye større enn forventet, skriver Nordlys.

Dammen dekket hele høyre kjørefelt, strakk seg på det lengste 20 meter og hadde en dybde opp til 30 centimeter.

Da hjulene traff vannet mistet mannen kontroll over bilen. Den roterte rundt og traff først autovern og snøskavl før den traff rutebussen som kom i mot.

Politi og ambulanse ble tilkalt, og politiet tok kontakt med NCC som har ansvaret for vedlikehold av veien og de kom og pumpet vannet bort like etter.

Sjåføren fikk bot

Seinere fikk bilisten forelegg for uaktsom kjøring, noe han nektet å betale.

Dermed gikk saken til Senja tingrett som nå har behandlet saken og fastholder at mannen må betale 10.000 kroner i bot.

«Når det foreligger slike vanskelige ytre forhold må en bilfører innrette sin kjøring deretter, ved å være mer oppmerksom enn under normale forhold, og vedkommende må avpasse sin fart etter disse forholdene», heter det i dommen.

- Urimelig å bli dømt

Dette reagerer mannens forsvarer Olav Eriksen på.

- Jeg mener dommen er feil. Min klient kjørte med splitter nye vinterdekk med pigg, og hadde avpasset farten etter vei- og føreforholdene. Han hadde greit feste på veien til han kom til denne «innsjøen», som var en livsfarlig trafikkhindring. Dette var en situasjon han ikke kunne ha avverget, og derfor er det urimelig at han blir dømt, sier advokat Olav Eriksen.

Praktiseringen av uaktsomhetsregelen i trafikken er generelt streng, men ifølge Eriksen har Høyesterett slått fast at den kan fravikes når det er ekstraordinære forhold ved veien.

- Det var stor enighet blant dem som var på ulykkesstedet at den voldsomme vanndammen var årsaken til ulykka.

Eriksen sier at en anke vil bli vurdert, men at det er små muligheter for å få tatt opp saker som har utspring i forelegg.

Les flere bilsaker i Nordlys motormagasin her

Les også: Det er livsfarlig - men mange tar sjansen