Kjørte 50 mil med overlast - og brems på bare ett hjul!

- Disse hadde ingenting på veien å gjøre.

De to overlastede lastebilene ble stanset på E6 i et sammarbeid mellom UP og Statens vegvesen. I tillegg til å være overalstet hadde de en rekke tekniske mangler. FOTO: BREDE HØGSETH WARDRUM
De to overlastede lastebilene ble stanset på E6 i et sammarbeid mellom UP og Statens vegvesen. I tillegg til å være overalstet hadde de en rekke tekniske mangler. FOTO: BREDE HØGSETH WARDRUM

Disse to lastebilene ble stanset på E6 ved Minnesund tidligere denne uka. Etter egne opplysninger har de kjørt fra rett nord for Trondheim før de ble stanset.

Det betyr at bilene har kjørt i overkant av 50 mil, og de var mildt sagt ikke i god stand, skriver Romerikes Blad.

Kontrolleder Bjørn Uno Rogneby ved Jessheim trafikkstasjon er skremt over at bilene har kjørt så langt som 50 mil i den forfatningen de var og glad for at de fikk kontroll på bilene.

– Dette har ingenting på veien å gjøre, slår han fast.

Manglet to hjul

De to Mercedes-lastebilene var for det første overlastet. Men det var på ingen måte det verste.

– Den grå lastebilen med henger hadde knapt bremser. Etter kontrollen her på trafikkstasjonen ble det avdekket at den kun hadde bremser på ett hjul. Det sier seg selv at det er trafikkfarlig. Man vet aldri hva som skjer i trafikken og her ville sjåføren møtt på problemer ved en eventuell nødbrems, sier Rogneby.

For å fortsette med den samme lastebilen så var hele ramma knekt. Den manglet også to hjul på hengeren med de to gelenderwagene stående oppå.

– Draget på hengeren var også skadet. Og når det er skadet, er det umulig å si hvor mye det tåler, forteller kontrolleder Rogneby.

Den hvite lastebilen med en lastebil på planet hadde også dårlige bremser – i tillegg til å være overlastet. Begge farkostene ble ilagt kjøreforbud.

– På vei til Afghanistan

Lastebilene ble stanset i samarbeid med politiet og UP. Operasjonsleder Petter Olausson forteller at de fikk flere meldinger fra bekymrede bilister som mente lastebilene vinglet veldig.

– Det er jo ikke så rart med tanke på at ramma var knekt, sier Olausson.

Førerne av lastebilene skal ha opplyst at de var på vei til Oslo for å ta båten ut av Norge. De skulle visstnok kjøre til Afghanistan. Etter å ha blitt ilagt kjøreforbud måtte bilene fraktes med bergingsbil videre til kaia i Oslo.

– De skal ikke kjøre på norske veier, det er helt sikkert, sier Rogneby i Statens vegvesen.

Han forteller at begge førerne ble ilagt gebyrer for overlasten.

Les flere bil- og motorsaker i RBs motormagasin her

LES OGSÅ: Sjekk storfangsten til Statens vegvesen