Kjøpte nye dekk – men de var 2,5 år gamle

Jo, det er datostempel også på dekk.

Mange opplever å få 'gamle' dekk når de kjøper nye, men hvordan de lagres har mye å si for holdbarheten. Illustrasjonsbilde.
Mange opplever å få "gamle" dekk når de kjøper nye, men hvordan de lagres har mye å si for holdbarheten. Illustrasjonsbilde.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.nosvarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg kjøpte helt nye piggdekk til bilen min nylig. Da jeg kom hjem oppdaget jeg at dekkene var produsert i uke 14 i 2016. Med andre ord 2,5 år gamle. Hva ville du ha gjort – klaget på dekkene?

De har ikke rullet en meter på bil enda. Kan jeg forlange nye, eller redusert pris? Ønsker råd fra deg. Mvh. Geir.

Benny svarer:

Hei Geir. Du er ikke den første som opplever dette. Det er faktisk ikke så lenge siden sist jeg var borte i samme problematikk.

Som du tydeligvis allerede vet, er dekk og gummi til en viss grad ferskvare. Men mindre nå enn for noen år siden. Det forskes og utvikles stadig vekk på dette.

Jeg har også lyst til å gi deg "tommel opp" for at du faktisk sjekker når dekkene er produsert. Mange vet ikke hvordan man gjør det en gang.

Så til svaret: Så lenge dekk lagres riktig, det vil si tørt, mørkt og stabilt kjølig, så holder de i ca fire år, før forringelsesprosessen er i gang.

Denne starter for fullt når dekk tas i bruk, med temperatursvingninger, varmgang, UV-stråler, salt, støv og annen skitt som forringer gummien.

Dato-stempling på dekk: Dette må du huske å sjekke

Du burde fått beskjed

Slik sett er vel dekkene du kjøpte «innafor», i alle fall så lenge du har fått dekk som fortsatt er en del av 2018-sortimentet. Det finnes overliggere (gamle modeller) av dekk også. Disse skal i så fall være billige...

Det at dekkene er produsert ett år eller mer i forveien er ikke uvanlig og jeg tror ikke på noen måte at dekkene dine er trafikkfarlige på grunn av alder.

Jeg synes allikevel at selger burde nevnt det for deg og gitt deg en liten rabatt, i form av gratis omlegging eller noe i den dur. Da de nok er litt eldre enn vanlig. Uten at jeg vet noe om hva slags deal du fikk ved kjøp av dekkene dine.

Hadde de gitt deg den forklaringen jeg nå ga deg, tror jeg det hadde bygget troverdighet og med det kundelojalitet. Da hadde du kanskje kjøpt dekk der neste gang også. Mer er det ofte ikke som skal til.

Om jeg skal forsøke meg på en liten konklusjon til slutt, så det blir at jeg mener at du trygt kan kjøre på disse dekkene. En god vinter ønskes både deg og bilen din!​

Her gikk det galt for Ferrarien – på sommerdekk

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: – Nesten fysisk vondt å lese om dette bilkjøpet

Video: Ikke glem dette når du bytter hjul.