Kjøpeguide Lada Niva: Ekte offroader til lavpris

Bedre enn sitt rykte - og nå har Niva blitt en kultbil.

Året var 1977 og for Lada var det klart for en skikkelig revolusjon. Niva var deres første bilmodell som ikke var basert på en Fiat. Riktignok var det mye gammel Fiat-mekanikk under skallet, men design og firehjulstrekk-system var Ladas eget.

Den lille offroaderen ble umiddelbart en suksess. Særlig hjemme i Sovjetunionen (som det het den gangen), men også på en rekke eksportmarkeder. Her hjemme fikk Niva en svært god mottagelse – og snart en sterk posisjon som en enkel og røff liten bil med svært gode terrengegenskaper. Til en hyggelig pris.

Og her handler det veldig mye om terreng. De som har kjørt Niva på landevei, eller kanskje enda verre motorvei, vet at det på ingen måte er hjemmebane for denne bilen. Her er det fint lite komfort å snakke om og bilen bærer virkelig preg av å være grovbygget. Enkelt interiør og primitive seter og støynivået nesten sjokkerende høyt sammenlignet med moderne biler.

Men hva gjør vel det når du kan kjøre ring rundt store, tunge og dyre SUV-er i terrenget? Niva-eierne har som regel et lidenskapelig forhold til bilene sine og elsker Nivaen slik den er.

Her hjemme klarte importøren å utnytte et avgiftssmutthull som gjorde at Niva i en periode ble registrert som varebil med grønne skilter. Ser du en Niva med en merkelig kul på taket, er det en av disse. Den er der for å gi plass til en imaginær ”statskasse”. Senere ble mange av disse omregistrert til personbil.

lada_niva-fabrikk
lada_niva-fabrikk

Niva startet med en ganske antikvarisk 1,6-liters bensinmotor. Senere kom en 1,7-liter fra GM og også en 1,9-liters diesel fra Peugeot.

Produksjonen er fortsatt i gang, men Niva har fått mange tøffe konkurrenter etter hvert, særlig fra Japan og Sør-Korea. Kineserne er også på vei inn i markedet, så det gjenstår å se hvor lenge den holder ut.

Det er ikke veldig mye å velge mellom på bruktmarkedet, for å si det mildt. Så her gjelder det å lage seg en autosøk og slå til fort hvis det kommer ut en bra bil. Eventuelt kan du vurdere bruktimport. Tar du turen innom www.mobile.de, kan du til enhver tid velge mellom flere hundre Niva-eksemplarer.

Interiøret er ikke helt 2014. nei ... Dette var jo også strengt tatt umoderne allerede da det kom på markedet første gang.
Interiøret er ikke helt 2014. nei ... Dette var jo også strengt tatt umoderne allerede da det kom på markedet første gang.Les også: Så vanskelig er det å starte en Lada


Benny mener:

Mange biler er både gamle, hardt brukt og har gått langt - derfor kan det meste skje når som helst. Men bilene er faktisk bedre enn sitt ikke altfor gode rykte.

Benny Christensen. (Foto: Gunnar Omsted)
Benny Christensen. (Foto: Gunnar Omsted)

Rust: Bilen er laget av russisk stål av tidvis tvilsom kvalitet. I kombinasjon med ikke altfor god lakk og tvilsom rustbehandling, kan bilene kan ruste på de merkeligste steder. Gulv, bagasjelokk, bunn av dører, hjulhuskanter og karosseriskjøter generelt bør sjekkes. Det at bilene ofte også lekker vann inn – gjør heller ikke rustproblematikken bedre. Et annet sted du bør sjekke litt nøye for rust er festepunktene for hjuloppheng både foran og bak. Min påstand er tross alt at Niva ikke ruster verre enn mange andre biler fra samme tidsepoke.

Drivverk: Innfestingen til fremre differensial er en kjent svakhet og bør sjekkes nøye. Bremser og hjuloppheng bør så klart også sjekket. Det samme bør gummikoblingen på mellomakselen. Bråk og vibrasjoner fra girkasse og drivverk betyr ikke nødvendigvis at noe er feil. Det er ofte bare slik, men sjekk i alle fall oljenivåer.

Elektrisk: Sikringsboksen (på venstre side under dashbordet) bør også sjekkes. Dårlig kontakt og løse sikringer er helt vanlig. Varmeapparatet kan være en utfordring – enten bare kaldt eller veldig varmt. Har du flaks er det bare wiren som må justeres, men varmeapparat-krana er ofte synderen, og den er det et lite C-moment å bytte...

Motor: Gammelmodige men stort sett gode, i alle fall og de får / har fått det stellet de har krav på. Hvilket ikke er en selvfølge, dessverre. På de eldste bilene er ofte den russiske originalforgasseren byttet ut med en Weber-forgasser. På litt nyere biler ble det også sluvet med motorfestene.


Pluss: Suverene terrengegenskaper. En morsom og annerledes bil som har fått kult-stastus på lik linje med Mini, 2CV og Boble.

Minus: Komforten og kjøreegenskapene på vei.


Lada-Niva_grønn
Lada-Niva_grønn


Hva skal du betale:

Du får dårlige biler fra ca 5000 kroner, men da må du nok være forberedt på å bruke mange kvelder i garasjen. En fin og velholdt originalbil med dieselmotor fra slutten av 90-tallet koster omkring 50 000 kroner. Det er få biler til salgs, og prisene vil trolig stige i årene framover. Et pent eksemplar er sannsynligvis en god investering. Hvem hadde trodd at vi noen gang skulle skrive det om en Lada?

Beste kjøp: Hel og pen originalbil gjerne uten høyt tak og som er EU-godkjent. Gjerne av de første årsmodellene, da er den ”veteran” og koster lite å eie.

Styr unna: Utherjede eksempler som har vært brukt som jorde-bil og som fjellklatrerbil, og som har fått minimalt med stell.

Del med Facebook-venne dine


Sjekk andre biler i vår store bruktbil-guide, her:


lada-niva-bakfra-02
lada-niva-bakfra-02

Lada niva i vann
Lada niva i vann
1978_LADA_Niva.preview
1978_LADA_Niva.preview
Den gamle sliteren Lada Niva imponererer ikke når det gjelder bremselengde.
Den gamle sliteren Lada Niva imponererer ikke når det gjelder bremselengde.
lada niva bakfra 02
lada niva bakfra 02
lada_niva fabrikk
lada_niva fabrikk
Interiøret er ikke helt 2014. nei ... Dette var jo også strengt tatt umoderne allerede da det kom på markedet første gang.
Interiøret er ikke helt 2014. nei ... Dette var jo også strengt tatt umoderne allerede da det kom på markedet første gang.
lada niva 1978_interiør
lada niva 1978_interiør
Niva bag.rom
Niva bag.rom
1 lada niva_5d
1 lada niva_5d
Lada_niva_T3_rally
Lada_niva_T3_rally
lada niva vaz 2131 limo
lada niva vaz 2131 limo