Kjøp bil for julegavepengene!

Hver av oss bruker 10 000 kroner på juleshopping. Her er et bedre forslag.

Illustrasjon: Vidar Gulliksen
Illustrasjon: Vidar Gulliksen

I tiden frem mot jul kommer hver enkelt av oss til å bruke rundt 10.000 kroner på juleshopping, ifølge ekspertene. Hva om vi alle brukte pengene på å kjøpe noe vi selv ville ha, i stedet for å bomme grundig med det vi gir til andre?

10.000 kroner er mye penger. Jeg tror ikke jeg skal bruke så mye, og det tror sikkert ikke du at du skal gjøre heller. Men ifølge Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon blir det gjennomsnittlig så mye til slutt, og da forstår du kanskje hvorfor du sitter med så mye ubrukelige gaver fra tidligere julefeiringer – ting som kanskje ikke engang er pakket ordentlig opp.

Det kan virke egoistisk å tenke på seg selv i julestria, men se på det slik i stedet: Skal vi først fråtse, så er det vel et poeng at mottakeren blir mest mulig fornøyd?

Oppfylle ønsker

Nå har vi servert deg argumentene. Lykke til med å overtale familie og venner. Og kos deg i jakten på passende julegaver til deg selv – tør vi foreslå Finn, zett og Autodb.no som passende steder å begynne?

Selvsagt kan du kjøpe noe nyttig til bilen din. Men julegaver handler nå en gang om å oppfylle urealistiske ønsker, om å få noe man bare har lyst på og egentlig ikke trenger. Så vi har glatt gått ut fra at du allerede har det du trenger av bruksbil, og kikket etter rene forlystelser på hjul i stedet.

10.000 kroner rekker ikke langt hvis det skal være litt morsomt, tror du kanskje. Men ikke vær for sikker: Både innenfor kategoriene veteran og cabriolet finner vi spennende objekter – noen trenger riktignok både jobb og litt deler, men da vet du hva du kan gi deg selv til jul neste år også.

Hva med en Golf cabriolet, den opprinnelige ”einser-cabben”, som var den første cabrioleten som norsk ungdom kunne drømme noenlunde realistisk om på 80-tallet:

annonse-golf
annonse-golf

Klikk her for å se hele annonsen:

Ingen garantier

Denne 87-modellen kan du liste deg til Lista for å kjøpe, og selv om du ikke vil vinne noen premie på VW-treff den første uka, så har vi sett mange som har sett verre ut.

1,8-liter og femtrinns kasse er heller ikke feil, og tyder vi annonseteksten rett, kan du til og med betjene caben uten å måtte ty til håndmakt på denne. Det er sjeldent på en Golf 1 cab i Norge.

Med litt hell kan du til og med kjøre den hjem for egen maskin, selv om du nok ikke kan regne med noen garantier til den prisen. Og med neste EU-kontroll rett over nyttår kan man trygt slå fast at denne julegaven vil være ”spennende” også en tid etter at den er pakket opp ...

Også denne Golf-generajonen er på plass i Brooms bruktbilguide - les mer her:

Slippe løs nostalgien

Ungdomsdrømmer i all ære, kanskje er det på tide å slippe løs nostalgien fra den gang mange av oss var barn også.

Mens gamle Volvoer og Mercedeser fremdeles holder stand på veiene, er det noen dagligdagse biler fra 60- og 70-tallet som nesten har blitt helt borte. Som for eksempel denne herlige gamle Renaulten:

annonse-renault
annonse-renault

Klikk her for å se hele annonsen:

Fantastisk komfort

Undertegnedes bestefar slet ut mange slike i sin jobb som reisende selger, og kunne ikke få fullrost komforten.

Når det nesten ikke finnes noen bevarte, har det sikkert med bilens hang til å ruste å gjøre, men bestefar kjøpte ny annethvert år, og slapp dermed unna det problemet. Sikkert ikke den mest kurante bilen å skaffe deler til i dag, men når utgangspunktet er så fint som her, og behovet først og fremst er rustsveising i kanaler og gulv, så bør det være et kupp for den sveisekyndige.

Og se på den kilometerstanden! Hadde vi kunnet sveise hadde vi allerede vært på vei mot Voss!

Her kan du lese mer om 12 brukte Renault-modeller:

Rustfri

Det er morsomt å se etter de litt sære tingene, og det er nok der du kan gjøre de beste kjøpene når du skal spandere julegave på deg selv. Men også attraktive modeller av bilmerker med stor tilhengerskare kan du finne til gode priser – i hvert fall dersom du er klar for å gjøre litt selv.

Coupe-modellene til Mercedes har alltid vært populære, og priset deretter. Så må du på den annen side være klar over at spesielle deler til nettopp disse hardtop-utgavene koster flesk, slik at det er enda mer viktig enn ellers å sørge for at bilen er mest mulig komplett.

Helt komplett er ikke denne 250-coupeen fra 114-serien, men selgeren på Elverum lover i det minste at den skal være rustfri:

annonse-mercedes
annonse-mercedes

Klikk her for å se hele annonsen:

Sjeldne felger

Dersom det stemmer er allerede mye arbeid gjort. Dessuten tyder bildene på at den har de sjeldne 15-tomsutgavene av de såkalte Barock-felgene.

De er ikke korrekte på denne årsmodellen, men du kan selge dem til andre MB-entusiaster for en hyggelig pris. Og når eieren i tillegg er villig til å prute litt på bilen for å få den unna raskt, kan du i praksis sikre deg et rustfritt utgangspunkt for en langvarig hobby for svært få kroner.

LES OGSÅ: Denne Mercedes-klassikeren har du råd til:

Seriøst sær

Synes du alt vi har foreslått så langt er for vanlig, og ønsker deg en julegave du virkelig kan bryne deg på når det gjelder oppussing, ja da har vi spart det beste til slutt:

Wartburg er ikke på noen måte dagligdags i Norge i 2010, og denne todørs coupémodellen fra 1958 har for den saks skyld aldri vært direkte ”vanlig” noe sted. Bilen må være noe av det mest dekadente som kom fra østblokken i den kalde krigens dager:

annonse-jul
annonse-jul

Klikk her for å se hele annonsen:

Trenge oppmuntring

Ifølge en bekjent med mer enn gjennomsnittlig peiling på Wartburg er dette en av to slike biler i Norge, og en bil med norsk historie som allerede i en del år har vært kjent i ”østblokkbil-miljøet”.

Nå ligger det altså et eierskifte i luften, og dersom du har nerver til å gå på denne jobben, vil du i det minste kunne vente deg enorm ”kred” i slike kretser.

Noen utpreget enkel jobb ser det ikke ut til å bli, men tar du turen til Ranheim for å handle, håper vi du vil sende oss bilder og fortelle om restaureringen etter hvert som den skrider frem.

Det kan bli første og siste gang en slik bil blir restaurert her i landet, og vi ser ikke bort fra at den som tar på seg oppgaven vil få behov for litt oppmuntring fra likesinnede underveis!

PS: Misfornøyd med vårt utvalg? Da er det bare å begynne å lete selv. Bare på finn.no ligger det akkurat nå over 1100 biler ute til under 10 000 kroner. Her er det MYE morsomt å velge mellom - god jakt!

Seriøst sær: Denne bruktbilen er hjemmelaget

Hva ville du kjøpt til 10 000 kroner? Fortell i kommentarfeltet under: