Kilometerjuks: Hvordan finne ut om noen har jukset med bilen min?

– Omfanget er overraskende stort.

Enten en forhandler eller importøren kan som regel hjelpe deg om du er usikker på om kilometerstanden på bilen din er riktig.  (Foto: BMW)
Enten en forhandler eller importøren kan som regel hjelpe deg om du er usikker på om kilometerstanden på bilen din er riktig. (Foto: BMW)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo, så innslaget dere hadde på TV 2 Hjelper deg om juks på kilometerstanden på mange biler. Jeg har en bruktimportert BMW 5-serie som passer den beskrivelsen dere gir på bilen som kan være skrudd tilbake, skremmende godt.

Den hadde gått bare 65.000 km da den ble tatt inn til Norge. Servicebok er i orden, men jeg kjenner på at jeg ikke føler meg trygg på at kilometerstanden kan stemme. Hvordan kan jeg finne ut av dette?

Benny svarer:

Huff da ... Det er ikke noe hyggelig å gå rundt å lure på slikt. Kanskje like greit å ta grep og enten få bekreftet eller forhåpentligvis avkreftet den gryende mistanken med en gang.

Problemet med kilometertriksing – særlig på bruktimporterte biler – viser seg dessverre å være omfattende. Det er veldig synd, men når man ser hvor lett det er å stille tilbake, så forstår man at enkelte faller for fristelsen. Raske penger er motivet.

Litt avhengig av biltype/årsmodell, er fort én kilometer det samme som én krone - for eksempel kan gevinsten med å stille fra 130.000 tilbake til 80 000 km bli på 50 000 kroner. Vi vet at dette kan være gjort på 30 sekunder – dermed blir det en frisk timebetaling ...

Når det gjelder din bil – en BMW 5-serie – kommer det an på årsmodell hvor lett/vanskelig det er å finne ut av dette. Er bilen eldre enn 2003 kan et merkeverksted vanligvis finne ut av dette med BMWs originale diagnoseverktøy.

Jeg sier "vanligvis" fordi det kommer an på hvilket utstyr som ble brukt. De mest avanserte kan skjule sporene slik at man må gå lengre bakover i bilens programvare for å finne ut av dette. Men spor finnes uansett – så det går an å finne ut av det i de tilfellene også, men da er det en mer omfattende jobb.

I de fleste tilfellene er justeringen gjort med forholdsvis enkelt utstyr, slik at sporene synes godt.

Er bilen din 2003 eller nyere finner IKKE en forhandler så lett ut av dette. Da må du rette en forespørsel til importøren som sitter på noe mer avansert verktøy og kan "spore" alt som er gjort med bilens elektronikk – uansett hvor i verden det har foregått.

Ønsker deg lykke til og håper bilen din har riktig kilometerstand.

Se innslaget her: Slik jukser svindlerne med kilometertallene

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Dette er de 15 beste billigbilene

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: