Kia Carens: Prisbombe for familien – nå er den i Norge

Ny sjuseter til en pris nesten ingen kan matche.

Nye Kia Carens er på plass i Norge   og Broom er blant de aller første som tester den.
Nye Kia Carens er på plass i Norge og Broom er blant de aller første som tester den.

Splitter ny sjuseter fra 279.000 kroner – det er det ikke mange som kan tilby på det norske markedet. Splitter nye Kia Carens er Norges nest rimeligste bil med sju seter, kun slått av veteranen Nissan Qashqai i billigste utgave.

Carens har akkurat kommet til landet og skal bli en tøff nøtt for konkurrentene. Broom-redaktør Knut Skogstad er en av de første som har slått kloa i bilen her til lands. Knut er selv småbarnsfar med flerbruksbil og to stykk barneseter som fast turfølge – dermed bør han jo også være midt i målgruppa for en bil som denne:

Føles ikke billig

– Jo, det stemmer nok godt! Dette er en bil for barnefamiliene og gjerne de som har små unger. Etter å ha hatt sjuseter selv i noen år, har jeg virkelig lært å sette pris på den ekstra fleksibiliteten det gir. Men jeg har også oppdaget at det er veldig stor forskjell mellom hvor smarte de ulike sjuseterne er i daglig bruk, sier Knut.

– Og hva er førsteinntrykket av Carens?

– At dette er en billig bil som ikke føles billig. På det området har Kia og søstermerket Hyundai tatt store skritt de siste årene. De har rett og slett lært seg noen triks som flere europeiske bilprodusenter har vært flinke til å bruke i mange år. Og det fungerer – akkurat som det skal.

Sjuseter til 50.000 kroner – sjekk denne!

Hentet VW-designer

– Hva mener du med det?

– Jo, det handler om slike ting som å sette seg inn og kjenne at setet er tykt og solid polstret. Rattet godt å holde i, dashbordet ser ryddig ut og har relativt påkostede materialer.

– Kia hentet en av VW-konsernets beste designere for noen år siden, det var nok et veldig smart trekk av dem!

LES OGSÅ: Dette utstyret kan det bli dyrt å droppe

Bredden ofte kritisk

– Hva med det praktiske?

– Det ser ut som Kia har gjort hjemmeleksa godt her også. De tre baksetene i midten er separate og alle skyvbare i lengderetningen. Her er det plass til et barnesete på hver ytterkant – og så kan en voksen sitte i midten når det er nødvendig. Smart! Bredden er ofte det kritiske i biler som dette, her duger Carens fint.

– De to bakerste setene felles ned i gulvet når de ikke er i bruk, det gir bra bagasjeplass i forhold til bilstørrelsen. Her er det 492 liter når du bruker den som femseter, 1650 liter med alle baksetene nedfelt. Og med sju seter i bruk er det 103 liter igjen til bagasje. Lite – men ganske representativt for biltypen.

Smarte smårom

– Kia-designerne har også vært flinke til å finne plass til mange smarte smårom i bilen, koppholdere og flaskeholdere og klappbord på forseteryggene er på plass, akkurat som det skal være.

– Men lav startpris har jo ofte en tendens til å ende opp langt høyere når bilen er "ferdig" utstyrt. Hvordan er det med testbilen?

Sjelden vare – denne er det bare én av i Norge

Mye bil for pengene

– Jeg kjører toppmodellen Exclusive Plus med 1,7-liters diesel på 115 hestekrefter og manuell girkasse, denne motoren får du også med 136 hester og automat. Med veldig mye utstyr innabords, er prisen på 360.700 kroner. Det er 80.000 kroner opp fra innstegsmodellen, men likevel synes jeg dette er imponerende mye bil for pengene, sier Knut og legger til:

– Nå gleder jeg meg til litt skikkelig "hverdagsbruk" for å finne ut om den lever opp til førsteinntrykket. Full test kommer om ikke altfor lenge!

LES OGSÅ: Dette er rett og slett en veldig bra familiebil

To små test-hjelpere på plass i baksetet. Biler som Carens er skreddersydd for familier med behov for ekstra plass og fleksibilitet.
To små test-hjelpere på plass i baksetet. Biler som Carens er skreddersydd for familier med behov for ekstra plass og fleksibilitet.


LES TESTEN: Denne SUV-en er også veldig mye bil for pengene