Katta i sekken: Har man ingen rettigheter?

Hva skjer når privatkjøpt bruktbil havarerer etter kort tid?

Noen biler kan koste deg dyrt når garantien har utløpt. Illustrasjonsfoto: RAC
Noen biler kan koste deg dyrt når garantien har utløpt. Illustrasjonsfoto: RAC

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny har lest saken her på Broom om han med Saaben som har hatt et mareritt etter at han kjøpte den. Ser at det står i kommentarfeltet under at noen mener man ikke har noen rettigheter når man kjøper bil av privatperson. Er det virkelig slik? Kan man kjøpe katta i sekken og ha null rettigheter etterpå? Er det ikke noe om opplysningsplikt og kommer ikke kjøpeloven inn her? Dette tror jeg mange lurer på, inkludert meg. Takk for en flott spalte. Mvh. Helge.

Her kan du lese saken om den uheldige Saab-eieren:

Benny svarer:

Hei Helge – håper du ikke har havnet i samme ulykka som denne karen!

Det er ikke til å komme bort ifra at når man kjøper bil av en privatperson, så har man helt andre – og dårligere – rettigheter enn ved kjøp hos forhandler. Det er en grunn til at det er en prisforskjell.

Forbrukerkjøpsloven gjelder IKKE ved handel mellom private. Da er det kjøpsloven som gjelder – altså to forskjellige lovverk.

Og litt grovt sett kan man sette opp tre punkter:

Vesentlig dårligere?

1. Selger gir ”positivt” feilaktige opplysninger. For eksempel sier at bilen er helt rustfri – og det viser seg at den har rustskader. Da kan du reklamere.

2. Forsømt å gi viktige opplysninger. For eksempel selger vet at registerreimen skulle vært byttet – men unnlater å si det – og den ryker etter kort tid. Da kan du reklamere.

3. Bilen viser seg å være VESENTLIG dårligere enn hva alder, pris. kilometerstand etc. tilsier. Da kan du også reklamere.

Opplysningsplikt

Bevisføringen her er som du ser ganske ”ullen” om det skulle komme til en rettssak. Mitt råd er igjen for tuseende gang: Sjekk NØYE FØR du kjøper. Er du i tvil – ta NAF-test!

Ved handel mellom private har man ikke angrerett.

Selger har opplysningsplikt – og er således pliktig til å fortelle om feil, mangler. Tidligere kollisjonsskader etc.

Kjøper har undersøkelsesplikt. Og et eksempel fra nevnte tilfelle er de defekte lykteviskerene. Dette burde kjøper sett / undersøkt før han kjøpte bilen.

Bruk kontrakt

Hvordan bilen er framstilt i annonsen kan også ha noe å si. Her er vi inne på dette med feilaktige opplysninger igjen.

Og som alltid: kontrakten ved bilkjøp er viktig – og ofte et forsømt område. Det finnes gode kontrakter å printe ut på nettet. Blant annet på www.naf.no

Selges som prøvekjørt/forevist – uten garanti. Dette er noe som mange bruker i en kontrakt. Skriver du under på dette, er du per definisjon rettighetsløs.

På den annen side – hvem vil være garantist for en ny eier når man selger en ti år gammel bil som har gått over 200 00 km. Ikke jeg, i alle fall!

Du kan vinne splitter nye vinterdekk – men da må du skynde deg!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Har du synspunkter? Skriv i kommentarfeltet under: