Kan Mazda-SUV-en yppe seg mot Volvo?

Sporty Mazda CX-7 utfordrer bestselgeren Volvo XC60. Les duellen:

SUV duell forfra
SUV duell forfra

Er du på utkikk etter status-SUV til drøye halvmillionen - da har du mye å velge mellom. BMW X3 var nesten alene i denne klassen lenge. Men så kom de kjørende inn: Volvo XC60, Mercedes GLK og ikke minst Audi Q5. Dette har blitt en ny bilklasse - og en klasse der konkurransen er beinhard.

Noen biler ønsker også å yppe seg litt mot statusgjengen. En av dem er Mazda CX-7 som er en av årets mest spennende nykommere. Etter at den kom med diesel, har CX-7 plutselig blitt en interessant bil for mange.

Mazdaen har plassert seg litt mellom klassene. Den er klart et hakk opp i forhold til de japanske "folke-SUV-ene". Men kan den matche en bil som Volvo XC60?

Det skal vi finne ut nå. Japansk mot svensk. Utfordrer mot etablert bestselger. Vi kjører i gang!

Kjøreegenskaper:

Mazda CX-7 er en av de mest sporty bilene i klassen, og det er ikke bare på design. Styringen er litt lett, men du har likevel god kontakt med underlaget. Det duver og krenger lite. Over små og skarpe ujevnheter stumper den litt, men CX-7-understellet sluker fint de større - fin motorveikomfort. Det er som å kjøre en småsporty familiebil, den største forskjellen er at du sitter høyere i denne bilen. 4x4-systemet er av den enkle typen, men duger for de flestes behov.

XC60 har en mye tyngre kjørefølelse enn CX-7. Det gjelder både styring og fjæring/demping, her er det fokus på komfort og i så måte er Volvoen en av klassens beste biler. Perfekt til lange kjøreturer. Volvo-setene kjennes som gode bestemorsfang. Her kan du sitte i timevis uten å bli sliten. Dessuten får du den litt udefinerbare godfølelsen av at alt stemmer. Firehjulstrekksystemet kommer fra Haldex og er relativt enkelt. Ingen sperrer eller lavgir, men det reagerer kjapt når det trengs.

Mazda CX-7: 4/6

Volvo XC60: 5/6

Mazdaen er litt mer lettbent, men i denne klassen (og med denne motoriseringen) vil nok de fleste prioritere komfort framfor lekne kjøreegenskaper. Der er Volvoen best.

Interiør/Plass:

CX-7 er beste japaner i denne klassen på interiør. (Foto: Sigmund Bade)
CX-7 er beste japaner i denne klassen på interiør. (Foto: Sigmund Bade)

Mazdaen er faktisk fem centimeter lenger enn Volvoen, men de centimetrene har ikke gått med til å lage bedre innvendig plass.

I forsetene er det omtrent likt, men i baksetet har du det best i Volvoen, også fordi Volvo-baksetet har mye bedre sittekomfort enn Mazda-ens.

Pluss til Mazda for nesten genial løsning for nedfelling av baksetet. Volvoen vinner bagasjeromsduellen - 490 liter mot Mazdaens litt snaue 455.

CX-7 interiøret slår samtlige japanske konkurrenter i denne klassen på design og materialkvalitet, men på Volvo-nivå er det ikke.

Når du kommer rett fra XC60, føles Mazdaen litt billigere, litt spinklere - og mye mindre gjennomført. Detaljer som ratt og girspak er knockout i favør Volvo. Volvoen er rett og slett litt "mer voksen".

Det er også interessant også å se hvor forskjellig de to bilfabrikkantene tenker.

Mazda kjører på med bred midtkonsoll og massevis av knapper - litt sånn bredskuldret "se-på-meg"-løsning. Volvo går mot det minimalistiske med svøpende midtkonsoll og nesten irriterende små knapper.

Vi savner touchscreen på Volvo-navien. Mazdaen har et enda mer tungvint system og selve skjermen er rett og slett for liten.

Ryddig og elegant inne i XC60. (Foto: Sigmund Bade)
Ryddig og elegant inne i XC60. (Foto: Sigmund Bade)

Mazda CX-7: 4/6

Volvo XC60: 6/6

Du sitter klart best i Volvoen og XC60-kupeen er også et triveligere sted å være. Ingen er bagasjeromsmestere, men du får med deg mer i Volvoen. Uansett ikke tilfeldig at mange av disse vil bli å se med skiboks på taket.

Motor:

Volvoen har størst motorvolum (2,4 liter), mens Mazdaen har flest hester, med 173 fra sin 2,2-liter - kontra Volvoens 163. Det er ikke bare effekten som skiller dem. Disse to motorene høres også utrolig forskjellige ut. Volvo har helt klart gjort en god jobb på dette området, for 2,4-literen er dyp og broommende og kan faktisk minne litt om en V8. I tillegg er den svært godt støydempet. Mazdaen er mer tradisjonell diesel i forhold og mer høylytt.

Mer motor? Her finner du testen av CX-7 med 260 turbohester

Hva med praksis? Jo, Volvoen er sterkere og også kjappere. Motoren og autmatkassa jobber utmerket sammen. Mazdaen får du foreløpig ikke med automat. Den manuelle girkassa er tett og presis og det kommer godt med. Den må nemlig brukes flittig for å få det optimale ut av motoren. I så måte hadde vi nesten ventet mer trøkk fra en såpass kraftig dieselmaskin.

Snittforbruket er nøyaktig likt. Fabrikktallene sier at XC60 gjør 0-100 km/t på 9,9 sekunder, Mazdaen trenger 11,3 sekunder på samme øvelse.

Mazda CX-7: 4/6

Volvo XC60: 5/6

Ingen av disse er sportsbiler, men Volvoen er hakket sterkere - og raskere. Og hvis du ikke er prinsipielt motstander av automat (eller ikke har råd til pristillegget) er det klart den beste løsningen på biler som dette.

Design:

Volvoen er ikke lenger noen nyhet, men i knall rødt og med Volvos R-Design-pakke på plass, får den fortsatt bilinteresserte til å snu seg. Den ser sporty og elegant ut - og til sammenligning blir storebror XC90 plutselig en traust og litt gammel bil. Her er det mange fine detaljer, samtidig som Volvo DNA-et preger hele bilen.

Men trenger du sju seter? Da er XC90 et godt alternativ

Også Mazda satser på sprekt design. Fronten er mer sporty enn tradisjonell SUV og også fra siden er dette en bil som ser ut som den egentlig drømmer om være sportsbil. Det ramler litt sammen i hekken som blir veldig tam i forhold. En enslig eksospotte der Volvo har to og i tillegg tøff skliplate i midten - det er slike detaljer som skiller de to. Mazda burde stjele hele R-Design-ideen og lage sin versjon av den. Da hadde CX-7 virkelig blitt tøff.

Mazda CX-7: 5/6

Volvo XC60: 5/6

Mazdaen er litt avhengig av farge, men er absolutt en bil du er stolt av å parkere utenfor bensinstasjonen. Volvoen er hakket mer gjennomført i denne utgaven, men her er det close race.

Miljø/Økonomi:

Mazdaen har et av sine store fortrinn i prislappen. 519 000 kroner for "ferdig utstyrt" bil. Det kommer godt med når den skal opp og yppe seg mot statuskonkurrentene. Dieselforbruket er godkjent, men ikke imponerende: 0,75 liter/mil på blandet kjøring. Co2-utslipp på 199 gram/km hadde vært veldig bra for to år siden, nå er det langt mer gjennomsnittlig. Mazda scorer svært høyt i kvalitetsundersøkelser og dette er også et godt argument for å kjøpe denne. Det finnes premium-biler som vil være langt, langt dyrere å holde på veien.

Her kan du lese duellen mellom Honda CR-V og VW Tiguan

I utgangspunktet er ikke XC60 så mye dyrere enn CX-7, men det er i utgangspunktet. Startprisen på 548 900 kroner legger nemlig fort på seg. Testbilen som er fullspekket, havner til slutt på 692 150. Du klarer deg fint uten mye av dette utstyret, men under 600 000 kan du ikke regne å havne hvis du skal ha en kurant bil som vil være grei å selge videre den dagen det kommer. Det blir nok nærmere 650 000,-.

XC60 har nøyaktig samme forbruk og samme C02-utslipp som Mazdaen. Storebror XC90 har vært plaget med en del feil og problemer. Foreløpig er det for tidlig å vite om Volvo har fått ryddet bort dette. Men du må nok påregne litt mer kostnader enn på Mazdaen.

Mazda CX-7: 5/6

Volvo XC60: 4/6

Konklusjon:

SUV-duell-bakfra (Foto: Sigmund Bade)
SUV-duell-bakfra (Foto: Sigmund Bade)

Utgangspunktet for denne duellen var å se hvor bra "nykommerern" Mazda CX-7 klarer seg mot bestselgeren Volvo XC60. Og i den forbindelse også å se om Mazdaen holder mål i forhold til premiumbilene i denne klassen.

Hva er så konklusjonen? Jo, at Mazdaen henger godt med på de aller fleste områdene, men at den nok også har et stykke igjen å gå. Det gjelder særlig på komfort og på eksklusivitet. Til gjengjeld har den altså en klar prisfordel. Hvor stor, kommer an på hvor mye utstyr du ha på Volvoen. For du skal være veldig statusopptatt for å mene at Volvoen virkelig forsvarer å koste 170 000 mer enn Mazdaen.

Halvparten, derimot... Da begynner det å bli mer vanskelig. Og er alternativet å kjøpe en helt "ribbet" Volvo kontra en ferdig utstyrt Mazda, heller vi mot det siste. Mazdaen er uansett et friskt pust i denne klassen og fortjener å bli med i vurderingen, selv om du i utgangspunktet sikter deg mot merker som har mye mer premiumfaktor.

Mazda CX-7: 4/6

Volvo XC60: 5/6

Lyst til å lese flere biltester? Her får du oversikten