– Kan jeg spare penger og montere selv?

Han synes 12.000 kroner for et hengerfeste er altfor mye.

Ikke alle bør gi seg i kast med å montere tilhengerfeste selv for på noen biler er det ganske avansert. Illustrasjonsbilde.  (Foto: Broom.no)
Ikke alle bør gi seg i kast med å montere tilhengerfeste selv for på noen biler er det ganske avansert. Illustrasjonsbilde. (Foto: Broom.no)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny

Har en tid tenkt på å få montert hengerfeste på bilen min, typisk noe som er "kjekt å ha" selv om man kanskje ikke bruker det så ofte som man tror. Sjekket litt priser her og fikk bakoversveis da jeg fikk opplyst at det koster FRA 12.000 kroner. Det er lenge siden jeg har gjort dette og skjønner at prisene sikkert øker på dette også som på alt annet, men til min Mitsubishi Galant på 90-tallet betalte jeg under 2000 kroner for dette.

12.000 kroner synes jeg er altfor mye penger. Derfor har jeg vurdert om dette kanskje er noe jeg kan gjøre selv? Er elektriker selv så det elektriske rundt dette er ikke noe problem, regner med selv som rimelig handy ellers også. Men det kan naturligvis være noe jeg ikke kjenner til rundt dette, vil du anbefale at jeg tar jobben selv og hva tror du da jeg kan komme ned i av pris?

Benny svarer:

Hei sann! Et tilhengerfeste er definitivt en praktisk innretning, men kanskje ikke alltid like estetisk vakkert, selv om flere og flere biler kommer med skjulte eller avtagbare sådanne.

Når det gjelder priser på dette, er variasjonene enorme fra bilmodell til bilmodell. 12.000 kroner er nok en ganske vanlig pris. På "verstingene” må du opp i over 50.000 kroner for å få dette på plass.

Selve settet er en ting. Originale er ofte dyre, men det finnes ofte “piratvarianter” til en lavere pris. Så her kan prisene variere en god del.

En annen faktor er selve monteringen. På noen bilmodeller er dette et superenkelt “bolt-on sett”, mens andre krever mye mer tid for montering, med demontering av støtfanger bak, borring av hull, forsterkninger og skjæring i støtfangertrekk osv., osv. ...

Mange biler krever spesielle kabelsett.  (Foto: Biltema)
Mange biler krever spesielle kabelsett. (Foto: Biltema)

I gode, gamle dager stakk man kabler opp til baklampene og koblet seg inn på ledningsnettet der med ”strømtyver” – og kabelsettene var universale.

Men bilene har blitt mer og mer avanserte og “strømtyver er ofte fy, fy.

Ofte må man bruke originale kabelsett som må strekkes til sikringsboksen og med egne releer etc. I noen tilfeller til og med inn på styreenheter som gjør at for eksempel luftfjæring og automatgirkassen går på egne programmer når man kobler på tilhenger.

Et du rimelig “handy” og i tillegg har litt peiling på det elektriske, kan du sannsynligvis klare dette selv. Men vær obs på at en liten feil her kan få store konsekvenser – og bli langt dyrere enn å få montert hengerfestet et sted der du også får garanti på jobben.

Ønsker deg lykke til!

Glemt bruktbil kan være kjempesmart kjøp:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Dette er en glemt godbit i bruktmarkedet

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: