– Kan jeg få bot bare for å holde mobilen i hånden?

Kjenner du reglene her?

Dette kan faktisk være høyst lovlig   så lenge telefonen ikke er i bruk.  (Foto: Scanpix)
Dette kan faktisk være høyst lovlig så lenge telefonen ikke er i bruk. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei og takk for en god spalte! Vi sitter og diskuterer noe på jobben her som du kanskje kan svare på, selv om det ikke direkte handler om bil. Men det er i alle fall noe vi gjør i bilen, mange av oss. Leste om han som opplevde at politiet gikk gjennom telefonen og sjekket loggen for å se om han hadde brukt telefonen når de hadde kontroll.

Det fikk oss til å diskutere om det er lov å holde telefonen inntil øret når man kjører, så lenge den ikke er i bruk, altså at man ikke har noen samtale på den? Jeg mener at det må være det samme som å holde kaffekoppen i hånda og at det må være lov, mens kollegaen min mener at regelen må være at dette ikke er lov og at det vil bli håpløst for politiet hvis regelen ikke er klar. Kan du fortelle oss hvem som har rett? Hilsen Jan Olav.

Benny svarer:

Hei Jan Olav! Den saken du refererer til, skapte virkelig mye debatt her på broom.no og jeg skjønner jo hvorfor, dette er et tema som engasjerer mange av oss.

Her kan du lese den: Politiet gikk gjennom anrop og private meldinger på mobilen

Dette med hva som er definisjonen på mobilbruk har vi også skrevet om tidligere, og her er regelen klar: Du får ikke bot før mobiltelefonen er koblet opp, altså at du prater og/eller lytter. Når den ikke er koblet opp, blir den betraktet som hvilken som helst annen gjenstand du har i hånda, for eksempel en kaffekopp.

Slik må det vel også være, selv om det kan gi politiet noen ekstra utfordringer.

Jeg vil jo også tro at politiet etter hvert har hørt denne unnskyldningen veldig mange ganger: "Nei da, jeg pratet ikke, jeg bare holdt telefonen, jeg". Hvis det virkelig stemmer, kan man altså la politiet sjekke samtalelogg og dermed slippe bot. Men det enkleste er naturligvis å sørge for at mobilen er fastmontert - og bruke handsfree. Da er det bare å prate i vei!

Dermed tipper jeg du fikk det svaret du håpet på – og at kollegaen din blir skuffet!

LES OGSÅ: Vil totalforby mobil i bilen


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

LES OGSÅ: Trodde du dette er lov?