Kan disse bokstavene øke bilens verdi?

– Myten om Bærum-skiltene lever fortsatt.

Myten om at biler med skilter fra Asker og Bærum er mer verdt enn andre lever i beste velgående – men kan det være tilfelle?
Myten om at biler med skilter fra Asker og Bærum er mer verdt enn andre lever i beste velgående – men kan det være tilfelle?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Jeg bor i Bergen og har lagt merke til at de fleste dyre biler har registreringsskilt fra Bærum.

Har hørt påstanden om at det gir høyere innbyttepris når man en gang skal skifte bil, men tror dette er tull.

Jeg har forhørt meg hos bilforhandlere i Bergen om biler med vestlandsskilt er billigere, men de ligger i samme prisklasse. Er det bare fjolleri?

Benny svarer:

He, he ... Så den myten lever fortsatt? Faktisk lenge siden jeg har hørt om og vært borte i dette nå.

Jeg bor selv midt i tjukkeste BT-land og husker dette var ett brennhett tema når jeg flyttet hit på slutten av 80-tallet.

Da var det en vedtatt sannhet at biler med skilter fra Asker og Bærum, altså med BL, BN, BP etc. foran tallkombinasjonen, var mer verdt enn andre. Mange gikk mann av huse for å få disse kule og verdifulle skiltene. Det var tydeligvis veldig viktig for folk.

Om bilene med disse skiltene noen gang var mer verdt enn andre tilsvarende biler med KE, HS, JC og DE vet jeg faktisk ikke. Det finnes jo ikke akkurat noe statistikk på det.

Men ettersom alle gikk rundt og trodde det var slik, så var de kanskje det?

Jeg husker til og med bruktbilannonser fra den tiden hvor det var gjort et stort nummer og pluss ut av at bilen hadde nettopp skilter fra Asker og Bærum.

Selv har jeg i all hovedsak kjøpt brukte biler, og da tar man jo de skiltene man får. Slik er det bare.

Det er da også andre og langt viktigere ting enn bokstavene i registreringsnummeret som bør prioriteres ved bilkjøp. I alle fall på bruktbiler. Teknisk tilstand, hvordan bilen er fulgt opp, utstyrsnivå etc. er etter min mening mye viktigere, og det som betyr noe for hvor fornøyd man blir med en bil.

På den annen side så er dette med bilskilter viktig for mange. Bare se på alle som betaler for å få personlige bilskilter nå. Heldigvis går overskuddet til en god sak, nemlig trafikksikkerhet. Så det synes jeg faktisk er litt allright.

Men jeg husker også at det var ramaskrik i din hjemby Bergen for noen år siden når SV-skiltene kom. Da var det mange sinte bergensere som ikke ville indentifiseres med det politiske partiet med samme forkortelse. Så folk er innimellom overraskende forfengelige.

Men, som nevnt var jeg ikke klar over at dette fortsatt var et tema og er litt overrasket over nettopp det. Jeg trodde faktisk vi hadde kommet litt lengre på denne planeten... Jeg tror da også at brorparten av befolkningen helst velger et skilt som representerer hjemstedet. De fleste av oss er vel såpass lokalpaterioter?

Om jeg skal forsøke meg på en konklusjon på spørsmålet om biler med BT-skilter er mere verdt enn andre, så blir svaret nei. Om noen andre mener det motsatte, så begrunn det gjerne i kommentarfeltet under.

Ønsker deg uansett lykke til med ny bil! Uansett hva slags skilt du velger.

Viktig: Har du fått med deg dette når det gjelder bilskiltet ditt?

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Dette går først i stykker på bilen din

Video: Vinterdekk på sommeren – lovlig, men er det smart?