Petter og Henning (Foto: Solberg Extreme Motorshow/Trygve Larsen)
Petter og Henning (Foto: Solberg Extreme Motorshow/Trygve Larsen)

- Jeg skal banke broder`n på TV!

I kveld er det klart for knallhard brødreduell: Petter og Henning Solberg er gjester på Broom Live. Les hva de skal konkurrere i:

Petter Trailer
Petter Trailer

- Jeg skal vinne!

- Nei, JEG skal vinne!!

Begge er fra Spydeberg, begge kjører rally i VM, begge har et innbitt konkurranseinstinkt og begge er gjester i Broom Live i kveld. Nå prater Petter og Henning Solberg nesten i kor!

De er ikke informert om hva slags duell de skal kjempe i, men begge vil vinne.

Brødreparet Solberg er oppvokst på Solberg Gård, noen steinkast nord for Spydeberg sentrum. At motorinteressen sydet i de to guttekroppene, ble klart ganske tidlig. Foreldrene Tove og Terje ble nærmest truet til å begynne med bilcross, og de to krabatene ble med som mekanikere.

Henning (Foto: Stobart Motorsport)
Henning (Foto: Stobart Motorsport)

Sto på kjøkkenet og gråt

Det var moro å være med på løp, men enda mer moro var det å komme hjem og skru. For etter skruing måtte det prøvekjøres.

Og om man ennå ikke hadde nådd stemmeskifte, så betydde ikke det noe på Solberg Gård, der brødrene raste over tun og jorder i VW Bobler - både med og uten karosseri.

Da var det som regel Henning som kjørte, Petter som datt av, og mor Tove som sto inne på kjøkkenet og gråt av skrekk. Det gjør hun forresten fortsatt, de få gangene hun tør bli med på løp.

De av oss som har sett verdens raskeste spydeberginger ta løs i rallyløypa, skjønner henne godt.

Avtalebrudd

- Du Petter, her er du sjanseløs!

- Jeg sjanseløs?? Nei, det er det du som er, Henning!!!

Brødreteamet begynte med organisert motorsport så fort de fikk lappen, og begge gjorde det stort i bilcross. Så ble det rallycross, og siden rally. Der oppstod også det første kontraktbruddet, og vi fikk den første brødreduellen.

De hadde hjulpet hverandre fram, skrudd bil sammen, kjørt bil sammen, og diskutert bil sammen (gjerne differensialer, stabstag og støtdempere) men de hadde aldri kjørt i samme klasse.

Som brødrepar flest er konkurranseinstinktet aller størst innbyrdes. Derfor hadde de en avtale om at de aldri skulle kjøre i samme klasse, for å unngå alle kranglene det kunne medføre. Den avtalen ble brutt på høsten i 1996, da Petter stilte til start på Rally Hedemarken, i samme klasse som bror Henning.

Lisens: Wikimedia Commons
Lisens: Wikimedia Commons

- Jeg er raskest!

Brødreduellen på endte i disfavør Petter, som fikk to tette i en badehette av barskogen på Hedemarken. Bilen ble totalvrak etter en stygg rulling, men rallygløden var tent.

Det ble eventyrhistorie av jordekjøringen. For senere har de begge vunnet NM i rally, begge har blitt faste kjørere i Rally-VM og Petter ble i 2003 til og med verdensmester i rally. Brødreparet har blitt det kanskje viktigste kapittelet i norsk motorsporthistorie.

- Ikke kødd a Petter, du veit at jeg er raskere enn deg!

- Slutt `a Henning, jeg er raskest!

Duell på trehjulsykkel!

Når de kommer i studio i kveld, er begge der som privatkjørere i Rally VM. Henning kjører Ford for det engelske Stobart-teamet, og Petter kjører Citroën og har bygd opp sitt eget team.

Sammen skal de arrangere Solberg Extrem Motor Show på Telenor Arena til helgen, men før det skal vi få se Live i Broom-studio hvem av brødrene som er raskest - på trehjulsykkel!

- Du Henning...

- Petter, ikke begynn en gang!!!