– Jeg ser i speilet og skjønner at dette ikke kan gå bra

Brooms familiebiltest endte i grøfta – heldigvis.

I løpet av noen få sekunder blir en helt vanlig kjøretur endret til noe ganske så dramatisk. Her står testbilen i grøfta   varebilen på andre siden ble truffet bak og slengt gjennom luften før den stoppet med fronten motsatt vei.
I løpet av noen få sekunder blir en helt vanlig kjøretur endret til noe ganske så dramatisk. Her står testbilen i grøfta varebilen på andre siden ble truffet bak og slengt gjennom luften før den stoppet med fronten motsatt vei.

– Hva er det den holder på med?

Jeg tenker høyt inni meg når jeg får se at varebilen foran oss bremser hardt opp og blinker til venstre for å krysse motgående kjørefelt. En overraskende manøver å gjøre når du ligger i kø på E18.

Jeg husker at jeg kaster et blikk på midtstripen på veien, har den virkelig lov til å svinge her? Jo da, det er ingen sperrelinje.

– Hva er det du gjør?!?

Jeg står hardt på bremsen selv, så sjekker jeg i ren refleks speilet for å se om det kommer noen bak. Og det gjør det! En stor Ford Transit nærmer seg i det som ser ut som voldsom fart. Den kan ikke ha mulighet til å stoppe.

De neste par sekundene skjer det utrolig fort. Jeg rekker egentlig ikke å tenke, automatisk vrir jeg rattet over og kaster bilen vår ut i grøfta til høyre.

– Men hva er det du gjør?!?, roper kona som er helt uforberedt på manøveren.

Snur meg og sjekker ungene

Det går noen tiendedeler, så smeller Forden inn i hjørnet på varebilen med et brak. Så hardt at varebilen blir slengt rundt og havner i grøfta på den andre siden av veien, med fronten motsatt vei av slik den opprinnelig sto.

Den nå hardt skadede Forden fortsetter framover, bilen bak der igjen fortsetter forbi oss. Så blir det stille.

Det første jeg gjør er å snu meg, sjekke at ungene på 2 1/2 og 4 sitter trygt i barnesetene. Det gjør de! Jeg forsøker å gi gass for å få oss opp, men vi sitter bom fast, selv om farten har vært lav.


Godt plantet i grøfta - heldigvis. Det oppstår raskt lange køer på ulykkesstedet.
Godt plantet i grøfta - heldigvis. Det oppstår raskt lange køer på ulykkesstedet.


LES OGSÅ: Først til en ulykke? Dette må du gjøre.

På vei til barnebursdag

Så fort kan en helt vanlig kjøretur endre seg totalt. Vi er på tur til barnebursdag, en ettermiddag tidlig i juli. Testbilen denne uken er nye Kia Carens. En sjuseter, skreddersydd for småbarnsfamiliene.

Skreddersydd for en familie som min. Det er derfor naturlig at vi kjører den når vi skal av gårde. Storebror Magnus har akkurat byttet til forovervendt barnesete og synes det er stor stas med det og klappbord på forseteryggen. Lillesøster Anna Sofie har begynt å mase om å få snu setet sitt, men vi har tenkt å holde igjen i alle fall ett år til. Nå småpludrer hun fornøyd med seg selv, gleder seg til bursdag.

LES OGSÅ: De advarer mot farlig barnesete

Flere fotobokser

Jeg sitter og gjør meg kjent med bilen, slik jeg pleier å gjøre med testbiler. En ganske stor del av jobben min som redaktør i Broom er å kjøre bil. Jeg elsker det – selv turer som dette, i lett køtrafikk på E18.

I overgangen mellom Akershus og Østfold er det flere fotobokser på denne veien. Som vanlig gjør det at tempoet i trafikken blir ujevnt. Noen bremser hardt ned før boksene og legger seg langt under fartsgrensen akkurat når de passerer. Slikt kan det bli skumle situasjoner av.

Små marginer

Jeg er nok derfor litt ekstra på vakt. Ser framover og prøver å se forbi bilen foran oss, i tilfelle noe skal skje.

Vi kommer over en bakketopp, så ser jeg bremselysene på varebilen. Og når jeg tenker tilbake på det nå, skjønner jeg hvor små marginene var: Mellom å sitte helt uskadet ute i grøfta – eller havne mellom en bil som står stille og en som kommer bak i stor fart. Hadde vi vært mellom der, da tør jeg ikke tenke på hvordan det ville gått.

LES OGSÅ: Dette er de sikreste bruktbilene

Virkelig hatt flaks

I stedet kan jeg gå helt uskadet ut av bilen. Ser at sjåføren og passasjeren på varebilen som ble truffet, klatrer helt uskadet ut av sin bil, de har bare hatt en ubehagelig tur gjennom luften. De har virkelig hatt flaks.

Forden som kjørte på dem, har fortsatt et godt stykke nedover bakken før den stoppet, jeg kan så vidt se hekken på den. Den har en tilhenger på slep, ser ut som det er noe asfaltutstyr på den, tunge saker.

Jobbes effektivt

Så går det ikke lenge før den første politibilen kommer, etterfulgt av en ambulanse, så en til. De neste som kommer er brannvesenet. Og etter 15–20 minutters tid teller jeg fire ambulanser, to brannbiler og to politibiler.

Jeg har kjørt bil – og tildels veldig mye bil – i over 25 år, men jeg har aldri vært innblandet i en ulykke på denne måten. Nå får jeg virkelig erfare at beredskapen er høy og at det jobbes effektivt, det kjennes betryggende.


Og her Kiaen oppe på veien igjen. Litt gaffateip sørger for å holde støtfangeren på plass, her har det røket noen festebraketter.
Og her Kiaen oppe på veien igjen. Litt gaffateip sørger for å holde støtfangeren på plass, her har det røket noen festebraketter.


LES OGSÅ: Du kan redde liv med mobilen

Forsvinner i sykebil

Den ene etter den andre kommer bort til oss og spør om alt går bra, om ungene er trygge. Jeg kan berolige dem alle med at vi er fullstendig uskadet, vi har gått klar av alt, vi.

Sjåføren på Ford Transiten forsvinner i en sykebil, NAF kommer etter hvert til og drar oss opp på veien. Hjulene er fulle av gjørme og det ser ut som en festebrakett til støtfangeren har brukket, men det er det hele.

Risikosport

Når jeg forsøker å spille av hendelsen oppe i hodet mitt, er det helt tomt mellom at jeg ser bilen komme bak oss – og til vi står ute i grøfta. Akkurat den manøveren gikk på ren autopilot.

Det som skjedde oss er langt fra unikt. Å ferdes ute i trafikken er og blir risikosport, og det spiller ingen rolle hvor forsiktig du selv er. Plutselig kan det skje noe helt uforutsett.

Da er det utrolig viktig å være skjerpet og oppmerksom, holde øye med hva som skjer, både foran og bak bilen.

Vi har blitt solid forsinket, men vi fortsetter til barnebursdag. Det var ikke vår tur i dag ... Heldigvis.

LES OGSÅ: Bare tre av ti sjekker feriebilenVarebilen til venstre ble truffet så hardt at den ble kastet opp i luften og slengt rundt - så endte den i grøfta på motsatt side.
Varebilen til venstre ble truffet så hardt at den ble kastet opp i luften og slengt rundt - så endte den i grøfta på motsatt side.LES OGSÅ: Her kan du sjekke hvor sikker bilen din er