– Jeg blir et bedre menneske av dette

Thomas mener isbanekjøring er balsam for sjelen.

– Nei, vi kan jo ikke bare sitte her og spise. Det er vel bare å komme seg ned på isen igjen!

Det sier en ivrig og oppglødd Thomas Kristiansen og titter litt utålmodig på klokka.

Han har nettopp satt til livs en god lunsj på Golsfjell Fjellstue, et legendarisk hyggelig sted. Nå huser de medlemmer fra Norsk Sportsvogn Klubb (NSK) som er på den årlige og tradisjonsrike isbanekjøring på Tisleifjorden i regi av NSK.

Thomas er en av de ivrigste. Det er knapt noen biler som rekker flere runder på isen enn hans «Solberg-blå» Subaru WRX med gullfelger og eksosrør type grovt. Det går så snøskodda står – bokstavelig talt.

Såpass ivrig er han at vi sliter litt med å få tak i ham til den avtalte praten.

Strengt forbudt på veien – her er det fritt fram

FINT DRIV: Her er Thomas i gang med en av sine mange runder på isbanen på Golsfjellet.
FINT DRIV: Her er Thomas i gang med en av sine mange runder på isbanen på Golsfjellet.

– Bare meg bilen og banen

Men det er en særdeles blid kar som etter hvert svinger inn i depoet for en liten kjørepause.

– Herregud – dette er bare så vanvittig morsomt, altså, formelig stråler han om kapp med sola.

– Hva er egentlig greia med denne isbanekjøringen?

– For meg er dette et veldig hyggelig avbrekk i en hektisk hverdag som småbarns-far. Det går mye i jobb, pappa-oppgaver – ja, du vet, tidsklemma… Her er det bare meg, bilen og banen. Alt annet glemmes. Det handler om å treffe inngangen på svingen, gjøre ting enda litt bedre enn på forrige runde. Litt raskere. Kanskje å nå igjen bilen foran. Jeg kjenner at jeg senker skuldrene og koser meg, selv om jeg er konsentrert.

– Dette er rett og slett noe flere burde drive med. Det er terapi for meg. Jeg tror rett og slett jeg er et bedre menneske når jeg kommer hjem herfra, sier Thomas.

– Dessuten er det noe med miljøet her. Det er ujålete og nedpå. Omgivelsene er perfekte. I alle fall i dag. I går var det mer rufsete med snøvær og dårlig sikt.

Tror du dette er gøy, eller?

FINT: Dagen byr på noen kuldegrader sol og blå himmel – perfekte forhold for isbanekjøring
FINT: Dagen byr på noen kuldegrader sol og blå himmel – perfekte forhold for isbanekjøring

Den ultimate isbane-bilen

Ikke bare er han fornøyd med forholdene. Han er storfornøyd med bilen også.

– Subaru Impreza i ulike valører er i overvekt her. Ikke helt uten grunn. Jeg mener at dette må være bortimot den perfekte bilen til formålet. Den går bra nok, er relativt rimelig, er like driftssikker som en spaserstokk og har et fantastisk firehjulsdriftsystem, forklarer han og sender bilen sin et kjærlig blikk.

Bilen brukes også på andre baner som Rudskogen og Vålerbanen på sommerstid. Da med andre dekk. Det blir noen slike senke-skuldrene-turer hvert år på den travle småbarnspappaen.

– Jeg har en annen bil også, en Corvette C7 Z06 – et beist av en bil med V8-motor. Den brukes bare på sommerstid forklarer han, før han titter på klokka igjen.

– Jeg rekker noen runder til før banen stenger klokken 16 ,er det siste vi hører før både gutten og bilen forsvinner i en snøsky …

Les også: Ove fant grombilen som vrak under et tre

Video: Derfor mener Thomas at dette er den ultimate isbanebilen