Jaguar XJ6: Gammel luksusbil til hverdagsbruk – er det smart?

Les hva Brooms-bilekspert mener om den saken ...

Kan en eldre Jaguar gjøre nytten som hverdagsbil for en som er opptatt av estetikk og ikke kan fordra japanske biler?
Kan en eldre Jaguar gjøre nytten som hverdagsbil for en som er opptatt av estetikk og ikke kan fordra japanske biler?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Del med Facebook-vennene dine

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

God dag, Benny.

Jeg er en voksen anglofil mann som nå tenker å kjøpe min første bil til primært helge- og ferieturer, men også noe hverdagsbruk, selv om jeg ofte bruker buss og bane også.

Jeg står ikke ut tanken på en japansk / koreansk ”blikkboks”. Jeg tenker å legge ca. 100 000 kroner og vurderer sterk en Jaguar XJ6 av serie 1,2 eller 3, da disse er svært estetisk vakre. Jeg kan ikke si jeg er spesielt fingernem og jeg må også parkere bilen ute da jeg bor midt i byen. Hva mener du om dette. Er det galskap? Hva er fallgruvene – har planer om å styre unna de største av disse, nemlig. På forhånd takk.

Mvh. Wilhelm

Benny svarer:

Hei Wilhelm

Hmmm ... Jeg skjønner hva du mener og har absolutt sansen for bilvalget ditt. Men jeg må vel likevel si at dette er det nærmeste man kommer galskap – uten å bli innlagt.

Bilene er vakre, aristokratiske og klassiske – så det er slett ikke vanskelig å forstå at du faller for dem. Men disse "kattene" er også skjøre. Når vi snakker 30–40 år gamle eksemplarer så er dette helt klart doninger som krever ekstra omsorg og kjærlighet av en ”handyman” – med tilgang på garasje. Da kan en gi den en verdig pensjonist tilværelse som hobbybil – og ikke som bruksbil.

For de 100 000 som du antyder så får du et helt og pent eksemplar. Men jeg vil kanskje anbefale deg å legge på en 50-lapp til å gå for en X300 (den som kom i 1994).

Det er kanskje den teknisk beste av dem alle rent teknisk sett, selv om den heller ikke er ”bombesikker”. Men du slipper forhåpentligvis problematikken med kranglete SU-forgassere, dårlige toppakninger, oljeforbruk, tvilsomt elektrisk anlegg og mye annen elendighet som fort kan oppstå på de litt eldre modellene.

Illustrasjonsbilde: Du får en fin X300 for 150 000,- det er et bedre valg som hverdagsbil mener Brooms-bilekspert
Illustrasjonsbilde: Du får en fin X300 for 150 000,- det er et bedre valg som hverdagsbil mener Brooms-bilekspert

Les mer om Jaguar i vår store bruktbilguide her:

Den har fortsatt umiskjennelig Jaguar-design og et flott interiør med både skinn, treverk og myke gulvmatter. Dessuten har den litt mer moderne kjøreegenskaper, bedre automatkasse og er mer tilpasset daglig bruk.

Stålmarken trives også godt her så sjekk nøye før kjøp. Fersk EU-kontroll og god servicehistorikk er ekstra viktig på disse bilene. De er nemlig ikke helt gratis å sette på verksted – for å si det forsiktig.

Anbefaler deg også hvis – du ikke er veldig bilkyndig selv – å ta enten en NAF-test eller få en tilstandsrapport før du handler. De få hundrelappene dette koster kan fort være en god investering.

Lykke til!

Les også: Langt fra katta i sekken

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen–og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer–skriv inn i kommentarfeltet under: