Hvis luksus står høyt på ønskelista, og du har masse penger, kan dette være bilen for deg. Prislappen er dessuten over en million kroner lavere enn da bilen var ny   uten at den kan kalles 'billig' av den grunn. 
(Alle foto: Importservicebil AS).
Hvis luksus står høyt på ønskelista, og du har masse penger, kan dette være bilen for deg. Prislappen er dessuten over en million kroner lavere enn da bilen var ny uten at den kan kalles "billig" av den grunn. (Alle foto: Importservicebil AS).

Jaguar XJ: Luksus som skiller seg ut

Denne kan med rette omtales som utstyrsbombe – og interessen er formidabel.

I markedet for såkalte direktørbiler har på mange måter Mercedes, BMW og Audi befestet sine posisjoner med henholdsvis S-klasse, 7-serie og A8.

Men, om du tilfeldigvis skulle sitte på en pengebinge a la det onkel Skrue har, og ikke er redd for å skille deg ut, så finnes det noen mer eksotiske alternativer. Det mest styggpene er trolig Jaguar XJ.

Undertegnede klarer ikke helt å bestemme seg for om bilen er vakker, vulgær, tøff eller rar.

Men at den gjør mektig inntrykk er det ingen tvil om – og vi har funnet en helt spesiell variant til salgs i Norge.

Jaguar er noe spesielt - flaggskipet XJ er noe helt spesielt.
Jaguar er noe spesielt - flaggskipet XJ er noe helt spesielt.

Les om Jaguar i vår store bruktbilguide her

Plettfri vandel

Det er noe eget med Jaguar-navnet – det smaker av britisk overklasse, luksus og eksklusivitet. Og i motsetning til sine tyske konkurrenter, har XJ et plettfritt rykte. Det er heldigvis ikke blitt trukket ned i søla av tvilsomme miljøer – og dermed har en også opprettholdt en unik stolthet.

XJ er betegnelsen for flaggskipet – et digert flak av en bil.

Akkurat nå kan du få kjøpt en ekstra lang versjon av modellen, som i tillegg har betegnelsen Supersport. Det kan faktisk oversettes direkte til "utstyrsbombe".

En får følelsen av at du kan sprenge en granat i interiøret uten at det vil etterlate synlige skader. Dette er solid.
En får følelsen av at du kan sprenge en granat i interiøret uten at det vil etterlate synlige skader. Dette er solid.

Klikk her for å se hele annonsen

Kraftig motor

2011-modellen har allerede tilbakelagt 39.000 kilometer, og koster nå én krone under 800.000 kroner. Mye? Tja, disse bilene koster rundt halvannen million ny, om du skal ha samme utstyrspakke. Så alt er relativt.

Bak den ruvende, blanke grillen finner vi for øvrig en kraftkilde som har godt med krefter. 3-literen rommer 275 hk. Og selv om dette er en diger bil holder det til å gi et friskt fraspark – verdig kattenavnet bilen bærer.

Og interiøret er i en klasse for seg. Audi, eat you heart out – dette er rett og slett i en egen klasse. Materialkvaliteten, opplevd kvalitet og finish er uten sidestykke.

Hadde Jaguar XJ blitt produsert i like mange eksemplarer som VW Golf, ville vi kuer vært en utrydningstruet dyreart. Det er noen kvadratmeter skinn i dette interiøret . Og det er ingenting å si på finishen.
Hadde Jaguar XJ blitt produsert i like mange eksemplarer som VW Golf, ville vi kuer vært en utrydningstruet dyreart. Det er noen kvadratmeter skinn i dette interiøret . Og det er ingenting å si på finishen.

LES OGSÅ: Dronningen av England selger bilen sin

Utstyr i lange baner

Vi har ingen planer om å ramse opp alt utstyret. Det er ikke plass på Internett til det. Men i kroner beløper det seg til rundt en halv million.

Vi kan jo nevne noe av det mer sjeldne: Adaptiv cruise control, Bowers og Wilkins stereo på 1.200 watt, integrert skjerm/DVD i hodestøttene, premium gulvmatter, TV, 20" felger, 4-soners klima, dobbel takluke, utvidet skinnpakke, atmosfærebelysning, bord til baksetene, massasje, ventilasjon og varme i forsetene – og slik fortsetter det altså.

LES OGSÅ: Fem luksusbiler som virkelig skiller seg ut

Stor interesse

Bilen har ikke ligget lenge på finn.no – men interessen har vært voldsom.

– Det er blitt svært mange treff på annonsen, og et par seriøse interessenter som vi jobber med for å få til et salg, forteller selger Åsmund Rangnes.

– Det er den første jaguaren vi har hatt inne, men vi håper at det skal bli flere hvis vi kommer over noen flere som er riktig utstyrt og med akseptabel kilometerstand, fortsetter Rangnes.

Jaguar går sine egne veier når det kommer til design. Og takk for det!
Jaguar går sine egne veier når det kommer til design. Og takk for det!

LES OGSÅ: Men askebegeret er i alle fall i perfekt stand!

Godt voksne menn

– Kjøpere av denne bilen er gjerne godt voksne menn i alderen 40–60 år med forholdsvis romslig økonomi, gjerne hvor barna nylig har flyttet hjemmefra, sier Rangnes.

Men om barna ikke skulle være flyttet hjemmefra så kan vi jo trøste med at de bør ha nok boltreplass i baksetet på denne luksusdoningen.

LES OGSÅ: Jaguar XJ: Gammel luksusbil til hverdagsbruk – er det smart?