Ja - det kan faktisk koste 5000 kroner å bytte lyspærer

Her får mange bileiere seg en lite hyggelig - og kostbar - opplevelse.

 Å betale 5000 kroner for nye lyspærer til bilen ken oppleves som det rene 'landeveisrøveri'.
Å betale 5000 kroner for nye lyspærer til bilen ken oppleves som det rene "landeveisrøveri".

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Del med Facebook-vennene dine

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Heisann jeg har en tid følt at det var mye svakere lys på venstre side av bilen kontra høyre og fikk verkstedet til å se på det forleden. De kommer tilbake og forteller at det er en sprekk i den ene xenonpæren min og at denne derfor bør byttes, det er ikke noe galt med selve reflektoren eller tenneren slik jeg forstår det. Men for en ny pære skal de ha 2500 kroner! Altså bare for selve pæren.

Jeg opplever dette som ran på lys dag og har sagt at jeg må tenke på saken, men i realiteten er det vel neppe noe annet å gjøre enn å bytte den, jeg vil imidlertid få undersøkt først om det er denne prisen som er riktig eller om det er mulig å finne rimeligere alternativ til det fra andre steder.

Sverige er dessverre ikke noe alternativ da vi bor på Vestlandet. Bilen er en Mercedes. Takknemlig for et ekspertråd!

Benny svarer:

Hei du!

Jeg har faktisk vært borti noen få ganger at selve glasset på xenonpærene sprekker. Dette kan ofte være ørsmå sprekker som knapt er synlige med det blotte øyet. Vet ikke om det er tilfeldig eller ikke – men jeg har en teori på at dette ofte skjer i eksterm kulde. Kanskje blir temperatursvingningene for store?

Det som gjør at xenonpærer lyser så godt er at de er fylt med ionisert xenongass under høyt trykk. Med sprekk i pæreglasset forsvinner gassen - og vesentlig dårligere lys blir resultatet. Du er slett ikke den første som opplever dette...

Ja, xenonpærer er dyre på grunn av en noe komlisert oppbygging. Ikke nok med det – ofte må man faktisk skifte begge på grunn av at det kan bli ”fargeforskjell” på ny og gammel pære, noe som er ganske ubehaglig. Så da står man der med en saftig regning for det som kanskje i utgangspunktet oppleves som en filleting.

Sånn sett var det enklere før når man kunne kjøpe H4 pærer til 35 kroner stykket og det tok tre minutter å bytte begge...

Det finnes etter hvert flere som tar inn ”Kina-pærer” som koster fra rundt 500-lappen pr. stk. Hvordan kvaliteten på disse er kjenner jeg ikke til. Ellers vet jeg at Philips har uoriginale pærer til en del biler også til rundt tusenlappen. Disse har jeg brukt selv og var fornøyd med dem.

Det finnes mange forskjellige sokler på xenonpærene også - så vær helt sikker på at du får tak i riktig type før du bestiller over nettet. Det er garantert en del penger å spare her.

Bedre billys? Nei – det er ikke lovlig:

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: