– Ikke ta noe av det bilselgeren sier for gitt

Brooms bilekspert advarer – det er dessverre lett å bli lurt.

En av fem nøyer seg med å bare se på bilen før de kjøper   og dropper prøvekjøringen. Det synes ikke Brooms bilekspert er særlig smart.  (Foto: Scanpix)
En av fem nøyer seg med å bare se på bilen før de kjøper og dropper prøvekjøringen. Det synes ikke Brooms bilekspert er særlig smart. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg leste i helgen den svært interessante avsløringen om bilforretningen som nå blir beskyldt for å ha lurt en rekke av kundene sine trill rundt. Det samme også banker som har gitt billån på feilaktig grunnlag.

Jeg trodde bilbransjen hadde blitt mye mer "renslig" med årene, men dette tyder vel ikke akkurat på det, eller? Tror du det er mye grums rundt i bransjen, slik at man som kunde bør tenke seg om både en og flere ganger ved kjøp av bil? Vennlig hilsen R.F.

Benny svarer:

Hei du. Ja, den artikkelen leste jeg også, litt av en historie! Jeg skal ikke ta stilling til om det som ble skrevet der er riktig eller ikke, men på generelt grunnlag tør jeg si at de påstandene som kom fram her, heldigvis ikke er dagligdags i bilbransjen.

Men her som i de fleste andre bransjer er det naturligvis folk som både er villige til å tøye sannheten litt – og noen ganger drive med direkte svindel. Dessverre.

Det kan fort bli til et mareritt for den som er kunde.

Enten det er snakk om juks med kilometerstand, tidligere historikk – eller det økonomiske. Det er dessverre fullt mulig å trikse med alt dette – for den som vil.

Sjansen for å bli svindlet er nok atskillig høyere ved kjøp fra privatperson. I motsatt ende av skalaen er merkeforhandlere. Og midt mellom dette, finner vi altså alle de aktørene som driver med bruktbil – enten det er i liten skala eller de driver stort.

LES OGSÅ: Dette må du sjekke på bruktbil som har gått langt

Holde hodet kaldt

Mitt beste råd hvis du er i tvil er følgende: Ikke ta noe av det selgeren sier for gitt. Gå vedkommende og ikke minst bilen i sømmene. Spør og grav – og sjekk bakover med tidligere eiere hvis det er mulig.

Husk også å få mest mulig skriftlig. Det er utrolig hva folk har "glemt" den dagen det eventuelt blir strid om noe.

Da blir det fort påstand mot påstand – og ikke lett å bevise noe som helst.

Det kan også være lurt å be om referanser. Dessuten gjøre noe så enkelt som et google-søk på selgeren. Det er utrolig hva du kan finne på nettet hvis du leter litt. Har vedkommende lurt noen tidligere, kan det godt være at det har blitt skrevet og lagt ut noe om det. I så fall er det bare å være svært forsiktig!

Etter min mening har deler av bilbransjen et ufortjent dårlig rykte.

De aller fleste som jobber med dette er hardt arbeidende og ærlige folk – som vet at fornøyde kunder er den beste formen for markedsføring de kan ha.

For dem er det naturligvis ekstra kjedelig når det dukker opp historier om svindel og lureri.

For deg som kjøper er det viktig å holde hodet kaldt – selv om du faller pladask for en bil. Og hvis bilen er så fin og prisen så lav at du nesten ikke tror det kan være sant – ja, da er det nok dessverre grunn til å tro at det ikke er det ...

LES OGSÅ: De advarer mot å kjøpe katta i sekken

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Kreativt – men lovlig: Ambulansen ble cabriolet

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: