Ikke stol på alkomåleren

Bruker du alkomåler for å sjekke om du kan kjøre bil? Da skal du passe deg!

PS alkomåler (Foto: Volvo)
PS alkomåler (Foto: Volvo)

Promillemåleren CA 2000 er antakeligvis landets mest solgte. Men hvem vet at den må omkalibreres et par ganger i året? Knapt noen. Det kan få katastrofale følger.

Julebordstiden er straks over oss. Stasklærne strykes, restaurantbordene fylles opp. Og alkoblåserne hentes frem fra møllposene.

Alle som kjøper en promilletester gjør det med god hensikt. De ønsker å kontrollere at promillen er nede på et forsvarlig nivå - etter Vegtrafikklovens bokstav under 0,2 - før de setter seg i bilen dagen derpå, eller eventuelt etter en bedre middag med et glass vin eller to.

Kalibreres hyppig

Dessverre blir nesten alle lurt når de blåser. Og det av sin egen mangel på vedlikehold av promilletesteren. De aller fleste typene som er solgt i Norge - som for eksempel storselgeren CA 2000 - må nemlig kalibreres hyppig for å gi riktig resultat.

"Hyppig", vil si etter 6-8 måneder. Unnlates dette, vil måleren etter hvert få en stor feilmargin.

Les også: Promillemytene er testet:

Går i fella

I en test klikk.no har utført, viste en noen år gammel og ukalibrert CA 2000 "0,01" i promille. UPs referansemåler viste at riktig promille var "0,32".

For å kalibrere en promillemåler med såkalt halvleder-sensor må den sendes inn til produsenten, via forhandler og importør. Vi har snakket med noen av disse, som bekrefter at de bare sjelden mottar solgte alkomålere for omkalibrering.

Og her er sannsynligvis årsaken til at mange går i promilletestfella! De blåser, får et akseptabelt resultat, tror seg bare litt slitne og setter seg bak rattet - med promille!

En av tusen

Men det finnes råd. For den som tar seg råd, og som sjekker hvilke typer av promillemålere som finnes.

En dyrere type alkomålere, som skal være mer nøyaktige, benytter seg nemlig av brenselcelle-teknologi i sensoren. Den behøver "bare" omkalibrering en gang i året, eller etter tusen målinger. Noe for bedrifter bortreist på julebord eller seminar?

Les også: Enkelt å regne ut promillen:

UP skeptisk

En bedre løsning for folk flest er antakeligvis å bruke en måler der du kan selv bytte sensormodul hjemme! AL 7000 er et eksempel på dette.

Hvor viktig det er med kalibrering, viser det faktum at UP kalibrerer sine målere hver tredje måned. Og der i gården bruker de modeller som er for dyre for privatmarkedet.

UPs Frank Schrøder er også skeptisk til at mange alkomålere ligger en god stund på lager før de selges.

- Problemet er at vi ikke aner noe om lagringstiden på apparatene. Hvor lenge de ligger i hylla, før de selges. Det burde være slik at alkomålere ble kalibrert før de ble levert ut til kunden, mener han.

LES OGSÅ:

Båt: Du kan bli tatt for promille lavere enn 0,8

Båt: Du kan bli tatt for promille lavere enn 0,8

Ta testen: Drikker du for mye?