Ikke mist denne - det kan bli dyrt

Ni av ti bileiere slurver med oppbevaringen av bilnøkler, viser ny undersøkelse.

Bilnøkkel er en inngang til folks privatliv, fordi bilen for mange er en form for identitet. Det legges sjel i det å ha bil. Det bør derfor legges samme sjel i å oppbevare bilnøkler trygt, mener politiet (Foto:  Terje Pedersen, ANB )
Bilnøkkel er en inngang til folks privatliv, fordi bilen for mange er en form for identitet. Det legges sjel i det å ha bil. Det bør derfor legges samme sjel i å oppbevare bilnøkler trygt, mener politiet (Foto: Terje Pedersen, ANB )

Det er en kjensgjerning at bilnøkler stjeles, mistes eller blir ødelagt. Det skriver siste.no

– Vi har eksempler på bilnøkler som er overkjørt av gressklippere, mistet på sopptur eller stjålet ved innbrudd i hus. Dette skaper ofte problemer for bileier, som verken er kjent med kostnadene ved å skaffe seg ny bilnøkkel eller rutinene ved «avprogrammering» av nøkkel på vidvanke, sier Line M. Hestvik, konserndirektør i If Skadeforsikring, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Boliginnbrudd

Hver femte bileier (19 %) sier at de ikke aner hva det koster å skaffe ny bilnøkkel, viser en spørreundersøkelse som Norstat har utført for If Skadeforsikring. De fleste (86 %) tror det vil koste mellom 1.000 og 3.000 kroner.

– Utgifter til ny bilnøkkel kan koste opp til 7.000 kr og vi kjenner også tilfeller opp mot 14.000 kr. En bilnøkkel i dag er å regne som en liten, avansert datamaskin, sier Geir Paulsen, bilsjef i If Skadeforsikring.

Bilnøkler er en verdigjenstand som reflekterer bilens verdi, mener Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum Politistasjon i Oslo.

– Kampen for å få tilgang på bilnøkler blir mer og mer utspekulert. Ved boliginnbrudd stjeles stadig oftere bilnøkkelen som gjerne ligger lett tilgjengelig ved inngangsdøren, og bilen. Denne fremgangsmåten vil vi se mer av i fremtiden, slik vi gjør i Europa. Kompliserte startsperrer fører til at tyvene finner alternative måter å omgå «problemet» på, sier Hansen.

Det er lavest kunnskap om nøkkelkostnadene blant unge under 30 år, viser undersøkelsen.

Serveres «på sølvfat»

En av fem som eier eller har tilgang til bil, er lite bevisste på hvor de oppbevarer bilnøkkelen. Totalt sier åtte av ti at de er ganske eller meget bevisste på hvor de oppbevarer nøkkelen, og mest forsiktige er bileiere i Oslo.

Undersøkelsen viser også at bileiere tenker likt når det gjelder oppbevaring av bilnøkkelen. Mer enn halvparten (57 %) av bilnøklene blir oppbevart på bord i gangen eller ved utgangsdøren (27 %) eller i eget nøkkelskap (30 %). Hver fjerde bilnøkkel blir imidlertid liggende i lommen eller vesken.

– Bilnøkkel er en inngang til folks privatliv, fordi bilen for mange er en form for identitet. Det legges sjel i det å ha bil. Det bør derfor legges samme sjel i å oppbevare bilnøkler trygt. Vi tenker oftere på å sikre verdigjenstander som smykker, sølv og PC – men ikke bilnøkler, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon.

Dekkes ikke

Mens sju av ti bilister vil skaffe seg ny nøkkel eller få avprogrammert den tapte hos bilforhandler, svarer en av fire bilister at de ikke vil skaffe seg ny.

– Det er viktig å gå til bilforhandler å få «avprogrammert» nøkkelen hvis nøkkel mistes eller stjeles. Hvis man skal ha kopinøkkel, må eierbevis til bilen vises hos bilforhandler. Ved kjøp og salg av bil er det også viktig at det dokumenteres antall nøkler som følger med bilen, sier Geir Paulsen i If.

Mistede eller ødelagte bilnøkler er ikke dekket av bilforsikringen. Tyveri er ikke egnet til å ta på bilforsikringen på grunn av egenandelen, opplyser Paulsen.

– Vi ønsker å bevisstgjøre bileiere på bilnøkkelproblematikken. Derfor har vi valgt å gi bort en gratis bilnøkkelforsikring til alle som ønsker det. Den er gratis i ett år, og dekker tyveri eller tap av nøkkel. Dersom tyveriet anmeldes til politiet, er egenadelen null, sier Geir Paulsen.

Flere bil og motorsaker fra siste.no finner du her:

Les også: Disse SUV-ene slaktes i kollisjonsundersøkelse