I to år har antall uhell gått ned – derfor tror de det snur nå

Forsikringsselskapet forventer betydelig økning.

De to siste årene har antallet bilskader gått kraftig ned om høsten. I år forventes det et skadehopp igjen. Foto: Shutterstock.
De to siste årene har antallet bilskader gått kraftig ned om høsten. I år forventes det et skadehopp igjen. Foto: Shutterstock.

De to siste årene har høsten vært sterkt preget av pandemien som herjet med oss. Vi ble bedt om å ha hjemmekontor, begrense besøk og unødvendige turer til butikker – og mange kulturtilbud var stengt.

Resultatet av alt dette var blant annet at trafikken ble redusert. Færre biler på veiene, ga naturlig nok færre ulykker og uhell.

Men nå er alt åpnet, for første gang på tre år, og dermed forventer forsikringsselskapene at utviklingen vil snu.

Ett av tre uhell forsvant

Tall fra Finans Norge viser at antallet skader på norske veier falt med henholdsvis 30 og 35 prosent i høstmånedene i 2020 og 2021.

– Vi unngikk én av tre trafikkuhell og ulykker. Jeg håper selvsagt at trenden fortsetter, men jeg tviler på at det blir slik. Vi forventer mer trafikk, flere biler på veiene og mer trøkk på kjøpesentre og bysentrum denne høsten. Mer trafikk gir mer stress og det fører igjen til flere kollisjoner, sier Roger Ytre-Hauge i Frende. forsikring.

– Selv om høsten 2021 var friere enn året før, var det en høst preget av ulike råd og anbefalinger. Det har helt klart ført til at antallet bilsmeller gikk ned. Færre var samlet på samme sted og flere holdt seg i ro, sier motorfagsjefen.

Advarer: Pass deg for bulketorpedoene

Travel høst i vente

Denne høsten forventer han økt trafikk til fjellet i helgene for hyttefolket, mer trafikk på kjøpesentre, stor aktivitet rundt Black Friday og Halloween senere i høst, samt en travel førjul med mye stressbulking.

– De typiske skadene vi ser når trafikken øker, er ryggebulking og påkjørsler bakfra. Vi ser en hel del småsmeller på parkeringsplasser om ettermiddagen eller når folk stresser om morgenen. Mange kunne vært unngått hvis alle hadde tatt det litt mer med ro. Her kaster vi mange millioner ut av vinduet hvert eneste år, sier Ytre-Hauge.

Juksefilter skal avsløre forsikringssvindlerne

Bilsmellene blir stadig dyrere

Selv om antallet høstsmeller for norske bilister falt kraftig de to foregående årene har snittkostnaden per skade gått opp. Høsten 2019 kostet de i snitt 19 900 kroner. I 2020 var de økt til 20 900 og kostnaden gikk videre opp ti 21 300 kroner i fjor.

- Vi har sett over flere år at uhellene jevnt over blir mer kostbare. Mange biler har fintfølende elektronikk og deler som er veldig dyre å skifte. En reparasjon blir fort kostbar, selv om bulken i seg selv ikke ser så alvorlig ut, sier Ytre-Hauge.

I snitt har kostnaden for en høstsmell med bilen gått opp med mer enn 6,5 prosent fra 2019 til 2021.

- Jeg håper ikke trenden fortsetter. En ting er at det er dyrt for forsikringsselskapene, men økningen ender opp med å gå utover bilførerne også. Når antallet skader øker og kostnaden øker, kan det føre til at også prisen på forsikringene går opp til slutt, sier Ytre-Hauge.

Slik skal du bruke mobilen når uhellet er ute

Skremmende utvikling i antallet trafikkdrepte

Fagsjefen i Frende oppfordrer alle bilførere til å gjøre sitt for at alle får en trygg og skadefri høst på veiene.

– Det har vært en stor og urovekkende økning i antallet trafikkdrepte på norske veier i 2022. Det er en trend vi må få snudd. Tilpass kjøringen din etter vær- og føreforholdene, følg med på veien hele tiden og bryt rutinen du kanskje har med å bare kjøre litt over fartsgrensen. Hvis alle flytter litt på grensene blir det fort farlig, sier Ytre-Hauge.

Slik håndterer du høsttrafikken

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
  • Tilpass farten etter veiforholdene
  • Hold riktig avstand til bilen foran deg
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
  • Bruk håndfriutstyr

Kilde: Frende

Video: Her får Kåre (70) sitt livs sjokk:

Ble konfrontert med skaden – skyldte på svigermor