Vi har skiftet flere hundre hjul i dag, og vi er ikke ferdige enda. Det sier Jan-Roar Heggelund, hos Asker dekk.
Vi har skiftet flere hundre hjul i dag, og vi er ikke ferdige enda. Det sier Jan-Roar Heggelund, hos Asker dekk.

I dag har han årets travleste dag

Det første snøfallet betyr et rush av kunder.

Biler kjøres inn og rygges ut av verkstedhallen. I sofagruppen sitter tålmodige kunder å venter. Glade for at de fikk hjulomlegging akkurat i dag. Stadig nye kunder svinger inn på parkeringsplassen utenfor.

Vinterluften er klar og kjølig og levner liten tvil om hvilken årstid vi har i vente. Ute er vinterens første snøfall i Oslo-området i gang og hvite stor snøfnugg danser sakte gjennom luften på sin vei mot bakken.

– Huuu... Sier en blid, men litt stresset Jan-Roar Heggelund som er daglig leder hos Asker dekk, samtidig som han drar en møkkete arbeidsneve over en svett panne.

– Dette er helt klart årets travleste dag for oss. Snøfallet har vært meldt og pågangen har vært helt enorm sier han, samtidig som telefonen kimer. Igjen og igjen.

– Nei, beklager så mye. Det er helt fullt her i dag. Nei, jeg har virkelig ikke sjanse i dag, legger han beklagende til etter en liten pause, med telefonen på skuldra og mutter-trekkeren i full sving med ett nytt hjulskift. Det er tydeligvis noen som er litt sent ute...

Snø og sommerdekk hører ikke sammen

Det er heldigvis ikke slik at alle er ute i siste liten, forstår vi.

Dekkomleggingsmaskinen får kjørt seg om dagen, den går nesten varm, sier Jan-Roar Heggelund hos Asker dekk.
Dekkomleggingsmaskinen får kjørt seg om dagen, den går nesten varm, sier Jan-Roar Heggelund hos Asker dekk.

– Nei da, mange er flinke og bestiller time i god tid. Vi har skiftet veldig mye hjul de siste par ukene vi. Noen er det jo som er sent ute, men det er langt de færreste tross alt. Også morgendagen kommer til å bli hektisk. Men om snøen som faller nå legger seg, så kan det faktisk bli litt roligere tror Heggelund.

– Ja, for da tør ikke folk kjøre hit, forklarer han.

– Det er egentlig like greit, for snøføre og sommerdekk hører absolutt ikke sammen.

Hvor mange hjul som er skiftet i løpet av dagen vet han ikke helt men mange. Sikkert flere hundre.

– Vi leier inn litt ekstra hjelp i disse hektiske dagene – allikevel klarer vi ikke å hjelpe alle som spør. Jeg har ringt litt rundt til andre kolleger også, for å prøve å skaffe mine kunder hjelp der, men det er det samme over alt. Fullt av biler, dekk folk og hjul.

Nå kommer de frekke dekktyvene

Bare julenissen ...

Så da må også en daglig leder hoppe i arbeidstøyet og ta i et tak...

– Ja, ja – skulle da bare mangle, sier Heggelund med et stort smil.

– Du kan jo si at jobben som dekk-forhandler er litt sesongbetont. Jeg tror egentlig bare det er julenissen som har mer sesongbetont arbeid enn oss, ler han i det en nye bil heises opp i løftebukken.

– Vi vet jo om dette og vi synes jo at det er litt gøy også. Akkurat nå får papir- og kontorarbeid ligge litt, det får jeg ta siden, eller på kveldene. Slik er det bare.

Så mye dårligere er slitte vinterdekk

Er klar igjen i morgen tidlig

– Vi er fem stykker som jobber her akkurat nå. Flere er det ikke hensiktsmessig å ha, da blir vi bare løpende i beina på hverandre, sier han mens han svarer en ny telefon samtidig som en svart Mercedes er i ferd med å få på "vinter-skoene" for sesongen.

Men også morgendagen kommer til å bli hektisk.

– Ja, jeg har allerede satt telefonen på ringing kjempetidlig, avslutter Heggelund.

Både han og arbeidsgjengen er klare for å hjelpe nye kunder da.

Les også: Dette er verdens dyreste Folkevogn

Video: Ikke glem dette etter hjulskift.