Hyundai i30: Ny utfordrer fra Østen

Du avgjør hva som blir tiårets bil. Vi har valgt 20 kandidater - og presenterer én hver dag. Klikk her for å stemme:

Kromlisten logien henger på minner om Opels "blitz-bar", frontlyktene er mer enn litt like både Toyota Avensis og Opel Astra, selv om de skal herme etter Peugeot 307, siderutene er Mazda 3, baklyktene fra siden er Fiat Punto, hekken er BMW 1-serie, etc. etc.

Hyundai har ikke akkurat vært forsiktige da de satte i gang og kopierte sine europeiske forbilder. Men det var ikke meningen heller.

Kopiert eller inspirert?

"For å lage den beste småbilen, har vi tatt det beste fra de beste." Sa en talsmann for Hyundai da artikkelforfatteren var på fabrikkbesøk i Sør-Korea og fikk ta en smugtitt på bilen som skulle bli i30 - noen år før den ble vist offentlig. De var helt klare på at de måtte kopiere de beste, for å kunne hevde seg mot dem.

Det var også slik de skulle få fem stjerner i EuroNCAP, nemlig ved å krasjteste de europeiske forbildene, plukke dem fra hverandre - for så å analysere dem.

Kommer som et skudd

Det hele høres kanskje litt drøyt ut. Men det var et annet asiatisk land som hadde en veldig lignende tilnærming til det å gå inn i bilproduksjon for fullt - nemlig Japan!

Hyundai Kia Automotive Group, er verdens hurtigst voksende bilprodusent, og har allerede rukket å bli Asias nest største. Kun slått av Toyota. De er også den fjerde største i verden, kun slått av Volkswagen, Toyota og GM. Korea er det nye Japan, er det mange som mener, vél - de kommer i hvert fall som et skudd fra Østen.

Gammel nybil

En ulempe ved å kopiere biler som allerede er på markedet, er at du alltid henger én generasjon etter. Sånn føles også Huyndai i30.

Dette er en kompetent småbil, med et respektabelt ytre, tilfredstillende kjøreegenskaper og komfort, passe god opplevd kvalitet og en god pris. Men den mangler det lille ekstra for å komme helt på høyde med spesielt sine europeiske konkurrenter.

Men uansett fortjener den nominasjonen for det den representerer. Sør-Korea og Hyundai-konsernet er noe vi kommer til å høre mer og mer om i tiden som kommer.

De som lo av Hyundai måtte slutte med det da i30 kom. Denne bilen markerte starten på noe nytt og den beviste en gang for alle at koreanerne vet hva de driver med - og at alle verdens bilfabrikkanter har grunn til å frykte dem.

Broomfaktor: Sør-Korea er det nye Japan!

Les mer om Hyundai i30 her!

3065424

Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30