Hvorfor tar bilforhandlerne seg så godt betalt?

Bruktbiler er som regel dyrest hos forhandler. Bør du heller kjøpe privat og spare penger?

PS bilforhandler (Foto: Scanpix)
PS bilforhandler (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Turid spør:

Hei Benny. Vi er på bruktbiljakt og skal ha en nummer to-bil som sønn og datter også skal bruke om et par år, det er tid for øvelseskjøring i familien vår snart. Vi må ha noe driftssikkert og sikkert og har derfor tenkt å legge rundt 150 000 kroner i kjøpet. Vi har orientert oss litt i markedet nå og det jeg ikke skjønner helt er hvorfor det er så store forskjeller på ellers nesten like biler.

Vi har sett på en Audi A3 hos en forhandler som vi har lyst på, men på finn.no ser jeg tilsvarende bil til både 20 000 og 30 000 kroner mindre. Er det slik at forhandlerne tar seg altfor godt betalt for bilene? Eller er det andre gode grunner til å handle oss dem. Selv om det er dyrt. Jeg setter stor pris på om du kan svare oss på dette. Takk for en fin spalte.

Benny svarer:

Hei Turid. Bilforhandlere og spesielt merkeforhandlere er generelt noe dyrere enn de andre som selger bil, det er helt riktig. Kjøper du brukt Audi hos en Audi-forhandler, må du ofte regne med å betale mer enn du gjør hos f. eks en Nissan-forhandler. Videre nedover på "rangstigen" følger så de som bare driver med bruktbil - og så privatpersoner.

Gode grunner til å betale "forhandler-pris"? Ja, det er jo det. Du får for det første som regel en bil som er skikkelig gått gjennom og sjekket. Du får tilstandsrapport og du får ofte garanti. Dessuten er det jo ikke dumt å kjøpe bil av noen som virkelig kan merket og vet hva de driver med. Dessuten har du mulighet til innbytte - hvis det er interessant.

Så ja, det koster litt mer. Men som bilkjøper er du nok tryggere. Da må du vurdere hva du synes er viktigst for deg. Lykke til!

Slik kjøper du bruktbil: Bli med Jan Erik og Benny på jakt

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her