Dette er siste generasjon Seat Leon, her i Cupra R utgave. Skal du kjøpe denne, må du importere selv.
Dette er siste generasjon Seat Leon, her i Cupra R utgave. Skal du kjøpe denne, må du importere selv.

- Hvorfor får vi ikke kjøpe Seat i Norge?

Fem år er gått siden merket trakk seg ut. For godt?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

God dag Benny. Lurer på om du kan si noe om hvorfor Seat ikke selges i Norge når de er i nesten alle andre land i Europa? Tror du at de kommer hit? Onkelen min har en Leon med 4x4. Tøff bil! Hilsen Eivind.

Benny svarer:

Hei på deg Eivind! Godt spørsmål! Seat var jo i Norge i mange år, men de forsvant ut i 2006. Da hadde først importøren Harald A. Møller droppet merket, så ble det i en periode solgt via Seat Nordic, men de klarte aldri å få skikkelig fart på sakene. På det meste ble det solgt over 1000 Seater i Norge i løpet av ett år, men det begynner å bli lenge siden.

Seat forsvant i utgangspunktet ut fordi det ikke var god butikk å selge merket på det norske markedet. Det hører med til historien av Møller også importerer VW, Audi og Skoda, kanskje var det ikke så lett å holde fokus på fire forskjellige merker? Seat fikk etter hvert også en ganske smal produktmiks, dermed ble det mer krevende å selge bilene utover på 2000-tallet.

Jeg husker også at de forsøkte å vri markedsføringen over mot de single, unge og svært urbane. Det har mange før dem forsøkt – også uten å lyktes. Rett og slett for at disse menneskene ofte ikke har bil. De bor midt i byen og tar buss og bane. Dessuten bor de ofte så dyrt at det å kjøpe ny bil ofte blir uaktuelt.

Per i dag kjenner jeg ikke til at det er noen som har planer om å introdusere Seat igjen i Norge. Seat har i mange år vært ”problembarnet” i VW-konsernet. De har slitt med å posisjonere seg, med å få nok produksjon og ikke minst har de slitt økonomisk.

Dermed frister det nok ikke veldig å forsøke å bygge det opp igjen i markedet der merket nå på mange måter er litt glemt. Men jeg er enig med deg, en Leon 4x4 er en tøff bil, og slett ikke noe dårlig bruktbilkjøp!

LES OGSÅ: Tør du kjøpe denne etter en halv million kilometer?

Del med Facebook-vennene dine

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: Slik skifter du eksosanlegg selv:

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: