Kjekt å ha   men det koster med navigasjon i bilen. (Foto: Gunnar Omsted)
Kjekt å ha men det koster med navigasjon i bilen. (Foto: Gunnar Omsted)

Hvorfor er navigasjon så dyrt?

Blir vi flådd av bilprodusentene? Se hva Brooms bilekspert svarer.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallois Benny. Sitter og vurderer tilbud på nybil og koser meg som du sikkert kan skjønne med det. Står mellom Audi A4, Honda Accord og Ford Mondeo og Hondaen peker seg litt ut fordi den gir så mye bil for penga.

Men underveis er det en ting jeg har begynt å lure på nemlig hvorfor innebygget navigasjon er så dyrt som ekstrautstyr? På flere merker koster det helt opp i 30 000 kroner. Hvordan er det mulig når du kan kjøpe en Tomtom til under tusenlappen? Er det noe med de innebygde som er mye bedre eller er dette bare skvising av oss bilkjøpere?

Benny svarer:

Det der er et godt spørsmål og noe jeg også har fundert litt på. Jeg er ingen GPS-ekspert, men jeg har nå forsøkt mange forskjellige typer både "fastmontert" i biler og bærbare og jeg har i alle fall ikke erfart at de førstenevnte generelt er noe bedre, heller tvert imot.

Det er jo også merkelig hvis bilfabrikkene som sikkert kjøper inn noen hundre tusen eksemplarer ikke får en superpris i forhold til "deg og meg" som går og kjøper en bærbar sak.

Min teori er at bilfabrikkantene tjener særdeles godt på GPS i bilen. På noen biler har det også nærmest blitt et "must", med tanke på annenhåndsverdi. Derfor er det mange som blar opp mange tusenlapper for å få det i bilen sin.

LES OGSÅ: Sånn kan det gå når du hører på GPS-en

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her

Har du synspunkter eller innspill? Bruk kommentarfeltet under: