Leiebil er ofte langt billigere i utlandet enn i Norge. Illustrasjonsbilde  (Foto: Scanpix)
Leiebil er ofte langt billigere i utlandet enn i Norge. Illustrasjonsbilde (Foto: Scanpix)

- Hvorfor er leiebil så inn i hampen dyrt?

Fikk bakoversveis da han sjekket norske priser.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, mulig dette er på siden av hva en bilekspert vanligvis svarer på, men kanskje vet du litt om det allikevel. Vi planlegger feriering i Nord-Norge i år og tenkte først at vi skulle fly til Bodø og så leie bil der, for å spare både dager og veldig mye kjøring (bor i Kristiansand så det er snakk om avstander her). Men nå har vi sjekket litt priser for å leie bil en uke/ti dager og har fått skikkelig bakoversveis.

Det koster jo en liten formue! Vi har de siste årene leid bil både i Spania, Frankrike, Italia og Irland og prisene har vært under en tredjedel. Det er nesten så vi kunne kjøpt en bruktbil og solgt den igjen og det ville blitt billigere. Er det bare sånn at alt er dyrt i Norge eller er det noen som tjener grovt med penger her?

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei sann.

Nei, jeg skal på ingen måte påberope meg å være ekspert på leiebilpriser, men jeg har jo jobbet en del med bilholdskostnader og slike ting. Og det å drive med bilutleie i Norge er generelt ikke noe man tjener grovt på – selv om prisene kan virke stive.

De landene du sammenligner med har først og fremst mye lavere nybilpriser enn oss. Det har selvfølgelig mye å si for regnestykket. Dessuten er nok også de fleste andre kostnadene langt lavere, særlig lønningene. Å drive bilutleie krever ganske mye jobb, både administrasjon og det å sjekke/etterse/vedlikeholde bilene. Dermed blir det også mange arbeidstimer og det er som kjent dyrt i Norge.

På små steder er det gjerne også liten konkurranse, da blir det fort dyrere.

Jeg vil uansett anbefale dere å sjekke markedet godt, for kan være til dels store prisforskjeller. Kanskje er det også mindre aktører som driver med utleie, ikke bare de store kjedene. Hos førstnevnte kan det nok være enklere å forhandle litt pris, særlig hvis det ikke er midt i høysesongen og dere kanskje skal ha bilen en stund.

Det er også ofte billigere å leie bil midt i uka. I helgene skal "alle" (helgegjester etc.) ha leiebil.

En leiebil som står stille, gir som kjent ingen inntekter, da er det bedre å få den ut og i alle fall tjene litt på det.

Å kjøpe bruktbil for så å selge den igjen i stedet for å leie bil, kan jo høres både morsomt og fristende ut. Men da skal du vite hva du kjøper og det er ikke alltid så enkelt å selge en bil «på timen». Da risikerer du å måtte gå mye ned i pris og da blir regnestykket fort veldig lite hyggelig.

Håper dere finner en god løsning og får god ferie i Nord-Norge. Jeg var der oppe forrige helg og nøt virkelig den fantastiske naturen.

God feire og god tur når dere kommer så langt.

LES OGSÅ: Med denne går ferien over stokk og stein

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: