Hvordan vet jeg om jeg har promille?

Når kan du kjøre bil - og når bør du la den stå? Det lurer mange på i disse julebordstider.

Førjulstiden er også høysesong for promillekjøring. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Førjulstiden er også høysesong for promillekjøring. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Holger spør:

Hei Benny. Jeg hadde tenkt å kjøpe alkomåler men etter at jeg leste testene dere hadde her på broom mistet jeg litt lysten. Virker som det er ganske vanskelig å kunne stole på dem og kalibrering vet jeg med meg selv at jeg ikke kommer til å gidde. Men finns det ikke noen enkel tommelfingerregel en kan følge for å være på den trygge siden her?

Tenker på hvor mye ca jeg kan drikke og hvor lang tid det må gå fra siste drink til jeg kjører bil. Er ikke sånn at jeg vil utfordre grensene, men vet jo at det gjerne blir litt sosiale lag nå i desember og da er det greit å vite om jeg trygt kan bruke bilen dagen derpå eller om jeg må la den stå.

Ikke stol på alkomåleren - les saken her:

Benny svarer:

Hei Holger. Det er veldig skummelt å gi seg ut på konkrete råd her. Dette varierer veldig mye fra person til person. Det går på ting som kroppsvekt, forbrenning og hva man spiser /ikke spiser mens man drikker - og det er også forskjeller mellom menn og kvinner. De som generelt har et høyt alkoholkonsum vil også i mange tilfeller forbrenne alkoholen raskere enn andre.

I gjennomsnitt sier man gjerne at vi forbrenner 0.15 promille i timen. Men jeg vil absolutt ikke anbefale at du tar dette for god fisk og "regner" deg fram til når det er trygt å kjøre bil på timen. Til det er det for mange usikkerhetsfaktorer.

Vet også at mange praktiserer en 12-timers regel, dvs at de venter minst 12 timer fra siste glass til de kjører bil. Det kan sikkert være smart, men igjen er det vanskelig å være generell, det kommer jo helt an på hvor mye du har drukket.

Mitt beste råd: Hvis du er det minste i tvil, skal du la bilen stå. Promillekjøring er livsfarlig og uansvarlig og kan få store konsekvenser både for andre og for deg selv.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen - klikk her:

Velkommen - og lykke til!

På bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: