PS sivilbil 3 (Foto: Scanpix)
PS sivilbil 3 (Foto: Scanpix)

Hvordan kjenner jeg igjen en sivil politibil?

Har du også lurt på dette? Se hva Brooms bilekspert svarer.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

N.N. spør:

Hallois Benny mulig du har fått dette spørsmålet før men tar sjansen likevel. Jeg lurer på om du kan si litt om hvordan man kjenner igjen en sivil politibil? Er det noen spesielle tegn man skal se etter?

Benny svarer:

Hei N.N.(håper det ikke er noen grunn til at du må være anonym:)) Det er vel ingen "fasit" her, men det vanlige er å se etter ekstra antenner (oftest på taket), "mystiske" og litt malplasserte ekstralys, gjerne med litt blåskjær i. Mange har også innvendige solgardiner i bakruta for å hindre innsikt, det er også veldig vanlig med sota bakrute. De aller fleste sivile bilene jeg har sett har blålys bak nakkestøttene i baksetet og de kan du se hvis ikke bakruta er altfor mørk. De har også lys innfelt i grillen foran.

I gamle dager var det ganske forutsigbart hva slags bilmerker politiet brukte, men sånn er det ikke lenger. For noen år siden hadde jeg en trimmet Peugeot 505 Turbo Injection som var sivil politibil inne på service. På motorveien under prøvekjøring ble jeg passert av en Saab 9000 Turbo i stor fart, og må innrømme at fristelsen ble litt for stor: Jeg måtte teste blålysene og sirenene også. Gjett om han i Saaben skvatt!

Har også hørt om en litt bulkete, hvit Toyota Carina som gikk som sivil bil i Vestfold, den var det nok ikke mange som fattet mistanke til!

Jeg gjorde et lite nettsøk på "sivil politibil" og fant følgende sitat fra UP-sjefen. Synes det er ganske bra å avslutte svaret med:

- Det er mange privatpersoner som har like biler som det vi bruker. Om man skal holde utkikk etter alle slike biler, vil man få en slitsom ferd på veien. Da tror jeg heller jeg hadde valgt å kjøre sånn passe greit.

Her er en Lamborghini-politibil det gikk skikkelig ille med

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her