- Hvordan kan disse setetrekkene koste over 20.000 kroner?

Setene er jo der fra før. Er skinn virkelig så dyrt?

Illustrasjonsbilde: Audi Q3
Illustrasjonsbilde: Audi Q3

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har lagt merke til at dere ofte skriver om dette med prisene på ekstrautstyr på biler og her har jeg noe jeg håper dere kan ta opp igjen. Vi vurderer å kjøpe en kompakt SUV som ny bil nummer en og beholde den gamle stasjonsvogna til når vi trenger mye bagasjeplass. Har lyst på noe premium og ser på blant annet Audi Q3, Mercedes GLK og BMW X1.

En ting jeg imidlertid stusser på er prisen på skinnseter på disse merkene. Det kan fort komme opp i over 20.000 kroner. Da lurer jeg på hva man egentlig betaler for. Det er jo bare snakk om setetrekk egentlig, setene er jo der i bilen fra før og dessuten ”sparer” jo produsentene stofftrekkene som egentlig er standard. Er dette rent lureri eller koster dette skinnet faktisk så mye?

Benny svarer:

Ja, skinnseter kan virke ubegripelig dyrt noen ganger men det er flere grunnet til at det er slik.

For det første tar skinn lang tid å produsere. Kalven må vokse seg til en skikkelig okse (nei – kuer er for små...) og ofte går disse dyrene i egne innhegninger hvor det er minst mulig risiko for at skinnet ødelegges av gjerder, insekter etc.

Det å veve stoff i en maskin går utrolig mye fortere, og det er mye lettere å sikre jevn kvalitet.

Prosessen med garving, gjennomfarging og parfymering av skinnet er også både omfattende og kostbar. Visste du forresten at på Audi-fabrikken er seks mennesker ansatt bare for å lukte på skinnet du kanskje får i Q3-en din? Ville jo vært trist om det begynte å lukte dau okse etter en stund...

Videre utfører Audi 45 forskjellige tester for å se om skinnet holder mål, med tanke på tykkelse, slitestyrke, jevnhet på fargen etc. Dessuten går det jo med litt mer enn en okse for å tekke opp en bil.

Altså er prosessen dyr. Om det er for dyrt? Nei – jeg tror faktisk ikke det. Det ser for meg ut som om folk villig vekk betaler for dette. Det er jo noe med den gamle, slitte regla med etterspørsel og pris som gjelder fortsatt.

Jeg mener altså at hvis man som deg skal kjøpe en bil til bortimot en halv million kroner, eller vel så det – så er ikke 25.000 kroner ekstra for skinninteriør (noe som også innbefatter dørtrekk, dashbord og konsoll) noen upris med tanke på merkostnadene som ligger bak.

Les også: Er metallic-lakk verdt pengene?


Del med Facebook-vennene dine

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: