-Hvordan avslører jeg svindlere på Internett?

Det gjelder å ta forhåndsregler både når du skal kjøpe og selge bil.

Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret
Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har lest flere steder om faren for å bli svindlet når man skal selge bilen gjennom nettsteder. Dette er jo snart eneste måten man kjøper og selger bil på og jeg skal snart legge ut min V70 til salg, må bare få tatt noen bra bilder av den først.

Jeg lurer på om det er noe spesielt jeg bør passe opp på her. Finnes det noen nettregler for salg på denne måten? Vet du hvordan svindlerne går fram og hvordan man kan "avsløre" dem?

Benny svarer:

Heisann! Svindlere har det vært siden tidenes morgen og de prøver seg selvfølgelig på internett også! Vet at det har vært flere tilfeller der selger har påstått at bilen står i utlandet, men at det bare er en formalitet å få den til Norge. Enten at kjøper betaler frakten på forskudd (fraktfirmaet finnes selvfølgelig ikke) eller enda verre: At bilen betales på forskudd.

Det har også vært tilfeller der svindlere rett og slett har kopiert annonser, men lagt på langt lavere pris for å lokke kjøpere. Så kan de lure disse for penger.

Det finnes helt sikkert mange flere eksempler, og dette er gjerne kreative folk som pønsker ut nye strategier når de blir fersket.

Hvis en bil for eksempel er mistenkelig lavt priset i forhold til tilsvarende biler - da kan det fort være noe mer som er mistenkelig.

Generelt må du passe på, enten du kjøper eller selger. Ikke oppgi personlige opplysninger eller kontonummer. Ikke betal noe på forskudd. Tenk litt worst case og er du det minste i tvil: Styr unna!

Heldigvis er det bare et bittelite fåtall som driver med svindel, det er jo greit å huske at de fleste folk har ærlige hensikter også.

LES OGSÅ: Bruktbilkjøperne blir svindlet

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her