Hvor viktig er det egentlig med 4x4?

De fleste klarer seg fint med tohjulstrekk. Eller?

Passat_vinter
Passat_vinter

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Heisann et spørsmål fra familie som snart kjøper bil. Det står mellom Mondeo eller nye Passat. Vi har mest lyst på Mondeoen men vil gjerne prøve den nye Passaten før vi bestemmer oss helt og der vil vi i såfall gå for 4x4. Det har jo som kjent ikke Mondeo.

Men hvor viktig er det egentlig med 4x4? Skulle gjerne likt å vite hva en ekspert mener om det. Har lest om at det også kan gi falsk trygghet på glatte veier og det koster jo også mer. Vi har klart oss fint med bare forhjulstrekk i mange år. Har helt normal vinterkjøring med noen turer på skifjellet i løpet av vinteren. Hilsen bilkjøpere på Hedmarken.

Du kan vinne splitter nye vinterdekk - men da må du skynde deg!

Benny svarer:

Hei på Hedmarken! Vanskelig å svare "ja" eller "nei" på dette. Det blir jo uansett veldig individuelt, både i forhold til personlige preferanser og hvordan man bruker bilen. Men generelt tør jeg si at man klarer seg fint med trekk "bare" på to hjul. Nye biler har i dag også en rekke elektroniske hjelpemidler som bistår deg på mange områder. Kontrasten er stor til bare 10-15 år tilbake.

Kjørestil og dekk er to faktorer som også har veldig mye å si for om du kommer deg fram eller ikke. I noen tilfeller er firehjulstrekk helt overlegent, men det er ikke sikkert du opplever disse tilfellene så veldig ofte, i praksis.

Men når det er seriøst glatt eller det er mye snø på veien - da er firehjulstrekk veldig smart. Du kommer deg stort sett opp og fram overalt, i alle fall så lenge det er snakk om vei under isen og snøen.

Falsk trygghet: Absolutt! Med firehjulstrekk merker du ikke så lett hvor glatt det egentlig er. Det er en av grunnene til at enkelte typer firehjulstrekkere er overerrepresentert når det gjelder utforkjøringer på vinteren.

Uansett: Jeg anbefaler dere å teste begge deler på en skikkelig vinterdag eller to. Bare da får dere grunnlag til å mene hvor viktig dette er for deres og deres bruk. Lykke til!

LES OGSÅ: Derfor kan firehjulstrekk bety falsk trygghet

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Har du synspunkter? Skriv i kommentarfeltet under: