Hvor mye tjener forhandleren på en bruktbil?

Brooms bilekspert har selv vært bilselger - se hva han svarer.

Ville du kjøpt bruktbil av denne mannen? Illustrasjonsfoto.
Ville du kjøpt bruktbil av denne mannen? Illustrasjonsfoto.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har lest artikkelen deres om bilselgerne og hva de tjener og bare lurer i den forbindelse på hva en forhandler generelt tjener på å selge en bruktbil. Kan du si noe om det? Jeg har jo merket meg at prisene gjerne er mye høyere hos dem enn når du kjøper hos private. Er det fordi de har så høy avanse?

Benny svarer:

Hallo! Det er flere grunner til at en bil hos en forhandler koster mer enn om du kjøper hos en privatperson. Å komme med noe gjennomsnittstall for hva man tjener på en bruktbil klarer jeg nok ikke – det varierer for mye.

Men jeg har selv fått lov til å være så heldig å selge biler. Og har opplevd alt fra å tjene gode penger - til å selge med tap.

Da snakker vi ukurante biler som har stått lenge (kanskje over ett år - i verste fall enda lenger...) og som kanskje er tatt inn med for høy innbyttepris og attpåtil har fått uventet påkost på grunn av feil som ikke ble oppdaget ved takst.

Men er man heldig / dyktig så kan man også tjene så mye som 50 000– 60 000 på en bil. Vi snakker da litt dyrere biler kanskje til 300 000 – 400 000 kroner. I få tilfeller enda mer på dyrere biler, men det er absolutt ikke vanlig...

Sitter man igjen med 20 000 – 30 000 kroner på en bruktbil-handel, så er det som regel helt greit og ganske normalt.

Grunnen til at det prisforskjeller på forhandler kontra privat salg er jo garantiansvaret som en forhandler sitter med. Man vet ikke hvor mye man har tjent (eller tapt...) før bruktbilgarantien har utløpt. Ryker en automatgirkasse – så forsvinner fortjenesten fort, for å si det slik.

Andre faktorer er lønn til selger, utgifter til klargjøring, teknisk og kosmetisk, fine salgslokaler, lønn til salgssekretær etc.

Mange er villige til å betale litt ekstra for tryggheten det gir å kjøpe hos forhandler - men de billigste kjøpene gjør du uten tvil hos private. Slik må det være!

Les også: Hvor er det best å være bilselger?


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her: