Hvem tror du kjøper flest Rolls-Royce?

Hint: Hverken amerikanere, russere - eller oljesjeiker.

Rolls Royce Phantom_2009_
Rolls Royce Phantom_2009_

Eldgamle sannheter står for fall i tur og orden ettersom kineserne får fart på økonomien sin. Og ikke minst etter hvert som flere og flere av dem blir sittende på betydelige formuer som de kan bruke på en måte som inntil for få år siden var utenkelig.

Det kinesiske markedet blir stadig viktigere for de fleste bilprodusenter. Og forandringen blir ekstra tydelig når det er snakk om det automobile luksus-ikonet fremfor noe annet, nemlig Rolls-Royce.

Siden tidenes formiddag har USA tatt imot det største antallet Rollser hvert år, faktisk rundt en tredjedel av den totale produksjonen fra fabrikken i Goodwood. Nå mister de etter alt å dømme tronen.

Åttedoble salget

Allerede neste år regner man med at kineserne for alvor skal trykke aristokratisk, vestlig ultraluksus til sine bryst, og kjøpe rundt 800 biler med ”The Spirit of Ecstasy” på toppen av grillen.

Og hvor raskt forandringen skjer får man først et inntrykk av når man vet at det i hele 2009 ble solgt ”kun” 100 Rolls-Royce i landet. Salget steg i løpet av de første ti månedene i år til litt under 500 biler. Dersom prognosene holder vil altså BMW-eide Rolls-Royce åttedoble salget sitt på to år i Kina, og det er en prosentvis salgsøkning som vi vil tro savner sidestykke i bransjen.

LES OGSÅ: Derfor skal denne bilen bare selges i Kina

Kinesisk smak

Så er da også utviklingen i kinesisk kjøpekraft tilsvarende ”ekstraordinær”, for å bruke et slikt uttrykk: 875.000 kinesere oppgis å være millionærer – i dollar, formoder vi, siden det er Bloomberg.com som serverer tallene. Antallet millionærer har steget med drøyt seks prosent på ett år, og det skal ikke være noe som tilsier at utviklingen vil bremse med det første.

Ergo vil Kina bli et stadig viktigere marked også for alle andre produsenter av biler i det øvre prissjiktet. Bli ikke forundret om bilprodusentene i årene fremover begynner å ta mer hensyn til kinesernes smak og preferanser når nye biler og nytt utstyr skal utvikles.

Nesten billig...

Foreløpig er vestlig luksus-tradisjon en del av ”magien” for kinesere som opplever at verden åpner seg, men dette vil utvilsomt føre til at biler på sikt vil få et stadig mer enhetlig uttrykk på samtlige markeder.

Og om du lurte på prisen: Kineserne må ifølge Bloomberg betale en snau million – fremdeles regnet i dollar – for en Rolls-Royce Phantom. Mer nøysomme, men fremdeles utpreget ny-rike kinesere kan slippe unna med drøyt 600.000 dollar for en Ghost. Det høres jo nesten billig ut i sammenligning...

SE OGSÅ: Bli med på kjøretur i Rolls-Royce