Hva skjer hvis jeg bruker startkablene feil?

Det er ikke vanskelig - men du bør vite hva du driver med. Her er oppskriften:

bruk av startkabel
bruk av startkabel

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Marianne spør:

Hei på deg Benny. Jeg måtte få startkabelhjelp av naboen tidligere i uka og da var vi begge litt usikre på hvordan vi egentlig skulle gjøre dette. Et det slik at minuspolene skal kobles sammen først eller spiller ikke dette noen rolle? Hva skjer hvis man kobler disse feil, kan det stemme at batteriet kan eksplodere da?

Jeg lurer også på om det er slik at bilen bør være avskrudd når man setter på startkablene, for å unngå at noe kan gå galt. Håper du har mulighet til å svare på dette.

Benny svarer:

Hei Marianne. Skjønner at dette kan virke både litt mystisk og kanskje skummelt, men det er det egentlig ikke. Det jeg lærte for mange år siden er at pluss skal kobles til først, så minus.

Konkret: Først fester du kabelen til plusspolene på batteriet, så fester du den andre kabelen til minuspolene. Motsatt vei, kobler du fra plusspolene først. Pass på at startkablene får skikkelig feste og sørg for at ledningene ikke krysser, altså at du kobler sammen pluss og minus. Bommer du her, kan du i verste fall kortslutte elektronikk for mange tusen. Men at batteriet skal kunne eksplodere, har jeg aldri hørt noe om.

Det spiller liten rolle om bilen står og går eller ikke. Ta deg god tid, ikke stress - så går dette som regel veldig, veldig bra!

Slik gjør du bilen vinterklar - les alle rådene her

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Kjøpe nybil i år? Her får du oversikten