Hva skal til for å bli en god bilselger?

Andras drømmmer om å selge BMW - og lurer på hva han kan tjene.

BMW salg (Foto: Scanpix)
BMW salg (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny jeg er en gutt på 17 som har en drøm om å bli bilselger og jeg lurer derfor på om du kan gi meg noen gode råd om det. Hva bør jeg gjøre for å få en sånn jobb og hva kreves det egentlig av en god bilselger?

Den store drømmen er å få selge BMW men jeg skjønner at jeg kanskje må jobbe meg opp først. Kan du si noe omtrent om hva en bilselger tjener og stemmer det at de får prøvekjøre alle bilene på fritiden? : ) Håper du kan gi meg et svar.

Hilsen Anders.

Benny Svarer:

Heisann Anders!

Å være bilselger er en morsom, men også krevende jobb.

Det er en fordel om du har en utdannelse innen salg / markedsføring eller kommunikasjon i bunnen. Men jeg mener at personlige egenskaper er det som er aller viktigst om du skal bli en flink bilselger.

Da tenker jeg spesielt på at du må like å omgås mennesker, du må være en som mennesker liker, du må være flink til å lytte, du må være strukturert, du må bygge tillit, være løsningsorientert og ikke minst være målrettet.

Når jeg mener at det er krevende, så tenker jeg på at du må akseptere at det stilles krav til deg, i forhold til salgsmål du skal / bør oppnå.

Du må takle at (og kanskje spesielt på BMW) kunder som stiller store krav til deg. Innimellom også urimelige krav. Du får med ALLE mennesketyper å gjøre. Spennende, morsomt, lærerikt - og innimellom frustrerende.

Du må selvfølgelig jobbe lørdager og sene kvelder. Man skrur ikke av telefonen kl 16 – for å si det slik. Kundene forventer tilgjengelighet nærmest døgnet rundt... Å være bilselger blir nesten en slags livsstil.

Lykkes du, kan du tjene godt. Lønnen er som oftest provisjonsbasert. Du har en litt lav fastlønn, og så får du provisjon for hvor mye du selger – enten på antall biler eller omsetning i kroner. Systemene varierer fra forhandler til forhandler.

Lønnen varierer ganske mye, fra merke til merke, men også hvor i landet du selger biler. Jeg vil tro at gjennomsnittslønnen for de beste ligger et sted mellom 600 000 og 700 000 kroner i året.

Det stemmer at man får prøvekjøre en del biler, men det MÅ ikke være hovedmotivasjonen for å bli bilselger. Da har du tapt. Du må se på det som en bonus! Mange strammer også inn på dette med demobil-bruk etc. Skattefuten vil at dette skal beskattes, og det blir mer og mer vanlig at bilselgere ”betaler/skatter” for firmabilen.

Bilselger er absolutt et spennende, morsomt og variert yrke som jeg anbefaler!

Les også: Hvor er det best å være bilselger?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Hva slags biler kunne du tenke deg å selge? Skriv i kommentarfeltet under: