Hva med litt årgangs-camping i sommer?

Det koster ikke all verden å bli lagt merke til...

Det koster ikke all verden å finne løsninger som gjør at du vil bli lagt merke til på campingplassene i sommer. Men du bør ha sansen for nostalgi   også når det gjelder levestandard. Og helst noe passende å trekke herligheten med... Montasje, foto: Blocket.se/Finn.no
Det koster ikke all verden å finne løsninger som gjør at du vil bli lagt merke til på campingplassene i sommer. Men du bør ha sansen for nostalgi også når det gjelder levestandard. Og helst noe passende å trekke herligheten med... Montasje, foto: Blocket.se/Finn.no

Veteran-campingvogner hengende bak på veteranbiler er etter hvert blitt et populært innslag i sommerens trafikkbilde, også her i landet. Svenskene var først ute med å henge gamle vogner etter de enda eldre amerikanerne sine, og forsterket det massive inntrykket ved å lakkere vognene i samme stil, og ofte også lage listverk og utsmykning som bokstavelig talt fortsatte der bilene sluttet.

Men du må ikke gå så dramatisk til verks for å nyte veterancampingens gleder. Tilbudet av vogner og biler som skiller seg fra mengden er stort, og original tilstand er fullstendig godt nok for å vekke oppsikt – og sikkert også nostalgiske følelser.

Vi har kikket på hva som finnes, og som kanskje kunne passe for en camping-entusiast med velutviklet 60- og 70-tallsnostalgi. Her er noen forslag – i forskjellige prisklasser.

Hvilken er din favoritt? La oss høre i kommentarfeltet under!

1959 Sterling, kr. 15.000,-

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

I vår egen grønne ungdom på begynnelsen av 70-tallet var campingvognene i ferd med å bli helt firkantet i fasongen. Det skjedde i løpet av noen meget få år, og plutselig var alle andre veeeldig gammeldagse. Det gjaldt ikke minst slike som denne, som nå kan kjøpes for sympatiske 15.000 kroner i Trøgstad.

Se annonsen her:

I ettertid ser vi at vognen virket ekstra forseggjort, og vi ser for oss at dette var en skikkelig status-modell gjennom 60-tallet. I dag vil i hvertfall den ekstra forhøyningen midt på taket og det tredelte, vinklede frontvinduet skape oppstandelse på en hvilken som helst campingplass.

Hva kan være riktigere etter eksempelvis en gammel Ford Zodiac eller kanskje en Rover P6 enn denne. Og har du ikke egnet trekkbil, så har får du kanskje råd til det også. Det skal ifølge selgeren ikke være fuktskader i vogna, så er du nevenyttig kan du ha den ferieklar på skikkelig lavt budsjett.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Brooms guide: Slik finner du bobilen som passer for deg

1963 SMV ”egg”, kr. 25.000,-

Faksimile: Blocket.se
Faksimile: Blocket.se

Få vogner har oppnådd en tilsvarende kultstatus i Skandinavia de siste årene som de egg-formede campingvognene fra Sörby Mekaniska Verkstad, eller ”Essemve”, i Örebro i Sverige. Her er en av de aller rundeste utgavene, en ”Modell 10”, til humane 25.000 svenske kroner.

Se annonsen her:

Prisen blir ekstra hyggelig når vi leser at vognen er i meget bra stand, og nyrestaurert.

SMVs vogner fikk den karakteristiske egg-fasongen i 1956, og beholdt den frem til den gradvis avtok på sent 60- og 70-tall. Modell 10, som kom i 1960, er en av de aller rundeste, og dermed en ettertraktet godbit hvis den holder det som loves i annonsen.

Her er det bare å fylle full tank og litt blyerstatning på den gamle Amazonen og legge turen til Värmdö i den Stockholmske skjærgården og handle...

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Toppola - en annen svensk camping-klassiker!

1964 MKP Grandesse, kr. 25.000,-

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Blir det svenske egget litt for hardkokt for deg, kan du se på denne. Fremdeles særpreget, men i en litt meir kjølig stil. Og du støtter fremdeles skandinavisk næringsliv, selv om produksjonen hos ærverdige M. K. Pedersens karosserifabrikk i Kolding, Danmark, ble nedlagt i 1988. Dette er imidlertid et godt bevart industrihistorisk minne til blot et kvart hundrede tusind kroner:

Se annonsen her:

Det er MKPs lille ”Petit”-modell som er best kjent, men de bygget altså også langt mer imponerende vogner etter sitt fremtidsrettede glassfiber-konsept. Denne Grandessen var toppmodellen helt fra den kom, nettopp i 1964, og til godt inn på 1970-tallet, da eksporten til og med hadde nådd USA.

Denne uvanlige vognen – selger hevder den til og med kan være Norges eneste registrerte – skal være restaurert nylig, og bør derfor kunne by på en minnerik ferietur. Tør vi foreslå en NSU RO80 eller kanskje en Citroën DS som trekkbil – det ville passe både designmessig og til vognens futuristiske særpreg.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Camping - ett av våre mest brukte søkeord på nettet

1968 Airstream Overlander, kr. 70.000,-

Faksimile: Blocket.se
Faksimile: Blocket.se

De klassiske, brødformede aluminiumsvognene fra Airstream i USA ville allerede for mange år siden ha vært parkert i annenhver amcar-entusiasts oppkjørsel dersom forholdene hadde ligget til rette for det. Så populære er disse – egentlig.

Se annonsen her:

Når de ikke gjør det, henger det selvsagt sammen med at amerikansk måte å bygge biltilhengere på ikke akkurat tilsvarer europeisk regelverk. Dermed bør du sjekke nøye at det er mulig å få norske skilter på en slik før du slår til, selv om det faktum at denne er svenskregistrert kan gi et visst håp.

Et annet moment som nok bidrar til å holde prisen på denne på et så humant nivå, er at den tydeligvis ikke er bygget for campingformål i utgangspunktet – med mindre man er gammeldags fotograf med behov for å ta med seg mørkerommet på reise formoder vi at det blir litt stusselig uten et eneste vindu på ferieboligen.

Likevel, å montere inn vinduer er nok en smal sak i forhold til jobben med å holde denne blankpolert gjennom hele sommeren. Føler du deg fristet, står den altså i Falkenberg på den svenske vestkysten. Med nesten 2,5 tonn egenvekt bør du i det minste ha en solid gammel amerikaner for å trekke den. Men noe annet hadde du sikkert ikke planer om, heller...

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Hvordan kan denne Chrysleren være en campingbil?

1968 Mercedes-Benz, kr. 95.000,-

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Hører du til de som mener lange påheng etter en personbil bare er stress og mas uansett hvor nostalgisk det er, har du et minst like særpreget alternativ her. Forutsatt at du har førerkort med mange bokstaver, selvsagt. Og at du har 95.000 kroner å spytte i prosjektet.

Se annonsen her:

På Eidsvoll finnes denne halv-lange og hel-koselige gamle bussen som virkelig har fått en pensjonisttilværelse med et positivt fortegn. Utvendig dekor med tusser og troll slår an tonen for et nasjonalromantisk tema, som videreføres i innredningen:

Her er det norsk furu og rustikk hyttekos-stil i enhver detalj, og det skal godt gjøres å savne noe som helst hjemmefra. Til og med vannklosett, 100 liters vanntank og kjøkken med alle fasiliteter er bygget inn i den gamle sliteren.

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Toyota Prius som campingbil? Nå har vi sett det også!