Hva lønner seg mest - eie eller leie bil?

Privatleasing kan være smart - særlig når renta er lav. Les mer her:

UTBREDT MED LEASING: Avdelingsleder Mads Hexeberg hos RSA Romerike som forhandler bilmerkene Alfa Romeo, Fiat, Suzuki og Isuzu. (Foto: Brede Høgseth Wardrum, rb.no/ANB)
UTBREDT MED LEASING: Avdelingsleder Mads Hexeberg hos RSA Romerike som forhandler bilmerkene Alfa Romeo, Fiat, Suzuki og Isuzu. (Foto: Brede Høgseth Wardrum, rb.no/ANB)

– Rent økonomisk er det nok noe mer lønnsomt å eie bil framfor å leie.

Grunnen til at en del kunder likevel velger privat leasing, er at de mener andre fordeler ved denne finansieringsformen veier tyngre enn en liten prisdifferanse, sier salgssjef Rune Birkely hos Ford-forhandler RøhneSelmer i Lillestrøm til Romerikes Blad.

Ønsker forutsigbarhet

Jens-Petter Guthus (37) har to hovedgrunner til at han velger å lease familiens privatbiler, en Toyota Avensis og en Toyota Auris, framfor å kjøpe dem:

– Vi ønsker kontinuerlig å ha nye, driftssikre biler med garanti, og vi ønsker økonomisk forutsigbarhet. Derfor har vi valgt privat leasing, en løsning vi er godt fornøyd med, forteller Guthus til Romerikes Blad Bil.

Tidligere har tobarnsfaren eid biler privat.

– Når man kjøper ny bil vet man ikke hvor mye man får tilbake når den skal selges. Med leasing vet vi akkurat hvor mye bilene koster i de tre årene vi har dem, og slipper å bekymre oss over verdifallet, forklarer økonomen.

– Er denne forutsigbarheten noe du er villig til å betale litt ekstra for?

– Ja, det er det. Men jeg har regnet litt på det, og for vår del tror jeg ikke leasing er noe særlig dyrere enn å eie bilene, sier Guthus.

Tilpassede avtaler

RøhneSelmer Lillestrøm anslår at privat leasing står for rundt ti prosent av nybilsalget deres. Hos Toyota Romerike er tilsvarende andel rundt 20 prosent, får RB Bil opplyst.

Normal leasingperiode er 36 måneder og har begrenset kjørelengde. I tillegg til selve månedsleien betaler man vanlige driftsutgifter som drivstoff, forsikring, årsavgift og service.

– Vi tilbyr også avtaler med null i egenandel, og kan inkludere servicer og driftskostnader i avtalen – noe som da selvsagt får betydning for prisen, forklarer avdelingsleder Mads Hexeberg hos RSA Bil i Skedsmo.

– Lønnsomt ved lav rente

Ifølge økonomitidsskriftet Dine Penger kan det være gunstig å leie bil framfor å eie når renta er lav, som nå.

Er renta høy, derimot, mener Dine Penger det blir ulønnsomt å leie, fordi du gjennom månedsleieprisen må betale moms på rentene.

«Når renten er lav, får staten inn mindre moms av leietakeren enn den momsen finansieringsselskapet fradragsfører for kjøpet av bilen. Det oppstår en momsgevinst. Dersom renten blir høy, forsvinner denne gevinsten», skriver Dine Penger. (ANB)

Se flere råd på rb.no: