Hva kan man egentlig gjøre med venstresinkene?

Du vet - de som ligger der og stenger for all flyt i trafikken...

Laaangt fram til neste bil, likevel ligger den der i venstre fil. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Laaangt fram til neste bil, likevel ligger den der i venstre fil. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Irritert spør:

Hei Benny mer enn frustrasjon enn et spørsmål dette kanskje men i sommer har jeg så utrolig mange ganger irritert meg over venstresinkene!! De som ligger i venstre filen på motorveien og sperrer hele flyten i trafikken. De kjører akkkurat 1 1/2 kilometer fortere enn trafikken i høyrefila og dermed oppnår de å ødelegge alle muligher for å kjøre forbi og skape flyt i trafikken.

Jeg bor selv i Drammen og på grunn av kø tar jeg som regel toget til jobben i Oslo men på sommerne kjører jeg bil. Trafikken er mye mindre, men det virker som 90 prosent av turistene, særlig de fra andre kanter av Norge, rett og slett ikke kan trafikkreglene. Har du noen råd til hva man skal gjøre i en slik situasjon, mener bortsett fra å ta med hagla i bilen? Og hvorfor slår ikke politiet ned på dette?

Benny svarer:

Aaargh! Dette har jeg også irritert meg over MANGE ganger. Det er utrolig mange som bare ligger der i venstre fil og sløver. Har lagt merke til at mange av dem gjerne også prater i mobilen eller er midt i en eller annen voldsomt interessant diskusjon med passasjerene sine, noe som selvfølgelig er mye viktigere enn å følge med trafikken og bruke speilene.

Regelen er veldig klar: Så langt forholdene tillater det skal kjøretøy føres på høyre side av vegen. På kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretningen skal høyre felt nyttes når ikke trafikkreglene påbyr eller tillater bruk av felt til venstre.

Dessuten: Forbikjøring skal skje til venstre. Likevel skal følgende gjelde: Er trafikken så tett at kjøretøyene opptar alle kjørefelt i kjøreretningen og kjøres med en fart som er bestemt av kjøretøyet foran, kan kjøretøy i ett felt kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

Den som har kjørt forbi til venstre, skal svinge til høyre igjen når forbikjøringen er avsluttet.

Trafikkreglene er altså klare, problemer er bare at veldig mange ikke følger dem og dermed skaper både irritasjon og farlige situasjoner. Jeg har sett at politiet flere ganger har gått ut og sagt at de skal slå ned på dette, men jeg kan ikke si at jeg har sett veldig mange venstresinker blitt vinket inn. Derimot er det nok mange som har blitt tatt for å kjøre forbi på "inner´n" etter å ha ligget bak og irritert seg lenge.

Hagla er vel neppe løsningen, he he. Men det bør i alle fall funke å blinke med fjernlysene eller eventuelt tute slik at vedkommende i alle fall oppdager at det er biler bak.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her

Hva synes du om dette? Bruk kommentarfeltet under: